Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Η ιστορία του Poker


Φαίνεται να υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες σχετικά με την προέλευση του poker. Επιπλέον, φαίνεται να μην υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με τον πρόγονο του δημοφιλούς αυτού παιχνιδιού. Είναι πιθανότερο το poker να προέρχεται από στοιχεία πολλών διαφορετικών παιχνιδιών. Αυτό που είναι σίγουρο είναι το ότι το poker έχει τις ρίζες του πολύ βαθιά στο χρόνο.
Ο Jonathan H. Green έκανε την πρώτη έγγραφη αναφορά στο poker το 1834. Στο βιβλίο του μιλά για τους κανόνες του «The Cheating Game» («Το Παιχνίδι Της Εξαπάτησης»), το οποίο παιζόταν στα ποταμόπλοια του Mississippi. Γρήγορα διαπίστωσε ότι επρόκειτο για την πρώτη αναφορά στο παιχνίδι και τότε επέλεξε να το ονομάσει « poker ».
Το παιχνίδι που περιέγραψε παιζόταν από 20 φύλλα τράπουλας, από τα οποία χρησιμοποιούνταν οι άσσοι, οι ρηγάδες, οι ντάμες, οι βαλέδες και τα 10άρια. Μππορούσαν να παίξουν από 2 μέχρι 4 παίκτες και κάθε παίκτης είχε πέντε φύλλα. Όταν ο Green έγραψε γι αυτό, το poker είχε ήδη γίνει πολύ δημοφιλές, ακόμη πιο δημοφιλές από το τότε παιχνίδι «Three-Card Monte».
Η προέλευση της λέξης «poker» είναι επίσης κάτι που δεν είναι ξεκάθαρο. Τα περισσότερα λεξικά και οι ιστορικοί των παιχνιδιών λένε ότι προέρχεται από ένα γαλλικό παιχνίδι του 18ου αιώνα, το poque. Παρ’όλ’αυτά, άλλοι αναφέρονται στο pochspiel, το οποίο είναι ένα γερμανικό παιχνίδι. Στο pochspiel, υπάρχει ένα στοιχείο μπλόφας, όπου οι παίκτες μπορούν να δείξουν αν θέλουν να πάνε πάσο ή να ανοίξουν τα φύλλα τους στο τραπέζι και να πουν «Ich Poche!». Μερικοί λένε ότι μπορεί να προέρχεται από την ινδουιστική λέξη pukka. Υπάρχει και μια άλλη πιθανή εξήγηση για τη λέξη poker, το ότι προήλθε από τη λέξη «poke», όρος που χρησιμοποιείται από τσαντάκηδες.
Υπάρχουν και άλλοι που πιστεύουν ότι το «poker» προέρχεται από το «hocus-pocus», όρος που χρησιμοποιείτο από τους μάγους. Το παιχνίδι poker αργότερα παιζόταν με 32 φύλλα και τελικά στη σύγχρονη εποχή από 52 φύλλα.
Το poker έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια. Η ιστορία του είναι πλούσια και περιλαμβάνει διάσημα μέρη και παίκτες. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της περιόδου της Άγριας Δύσης, μέρος της ιστορίας των ΗΠΑ, ένα σαλούν με τραπέζι poker μπορούσε να βρεθεί σχεδόν σε κάθε πόλη.
Σήμερα, το poker είναι νομιμοποιημένο σε πολλές χώρες ενώ τα σαλούν έχουν δώσει τη θέση τους στα καζίνο και τις λέσχες. Πρόκειται για το πιο δημοφηλές παιχνίδι με τράπουλα στον κόσμο και έχει εξελιχθεί σε ένα αθλητικό γεγονός με διαγωνισμούς και τουρνουά σε όλον τον κόσμο. Τα τουρνουά διεξάγονται σχεδόν κάθε εβδομάδα σε κάποιο μέρος του κόσμου.
Το poker είναι ένα από τα παιχνίδια που εξελίσσονται πιο γρήγορα με φανατικούς οπαδούς και παίκτες σε όλον τον κόσμο. Θα βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο και θα συνεχίσει να εξελίσσεται όπως και παλιότερα.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου