Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Tο πρώτο φάρμακο που παράγεται σε γενετικά τροποποιημένα φυτά

Μια νέα βιομηχανία ανθίζει
 

Το φάρμακο απομονώνεται από τον χυμό γενετικά τροποποιημένων καρότων (Πηγή: Protalix)  
Το φάρμακο απομονώνεται από τον χυμό γενετικά τροποποιημένων καρότων

Για πρώτη φορά στα χρονικά της φαρμακευτικής, η αμερικανική FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) έδωσε άδεια κυκλοφορίας για ένα ιατρικό ένζυμο που παράγεται από γενετικά τροποποιημένα φυτά, στα οποία έχει εισαχθεί ένα ανθρώπινο γονίδιο.

Το Elelyso (ταλιγλυκεράση α) της ισραηλινής Protalix Biotherapeutics, προορίζεται για την αντιμετώπιση της νόσου του Γκουσέρ, μιας σπάνιας γενετικής διαταραχής που προκαλεί την παθολογική συσσώρευση λίπους μέσα στα κύτταρα και τα όργανα.

Το φάρμακο, το οποίο παράγεται από τροποποιημένα καρότα, είναι το φυσιολογικό ανθρώπινο ένζυμο που λείπει από τους ασθενείς.

Τα φάρμακα που βασίζονται σε βιολογικά μόρια όπως οι πρωτεΐνες συχνά είναι δύσκολο να παρασκευαστούν με μεθόδους χημικής μηχανικής, γι΄αυτό και παράγονται συνήθως με μεθόδους βιοτεχνολογίας. Η ινσουλίνη, μια πρωτεϊνική ορμόνη, παράγεται από γενετικά τροποποιημένα βακτήρια E.coli από το 1982, περιορίζοντας δραστικά την τιμή του φαρμάκου για τους διαβητικούς.

Σε αυτή την περίπτωση, τα γενετικά τροποποιημένα βακτήρια καλλιεργούνται μέσα σε μεγάλες δεξαμενές που ονομάζονται βιοαντιδραστήρες και λειτουργούν σε αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες.

Από τη δεκαετία του 1990, όμως, αρκετοί ερευνητές πειραματίζονται με την παραγωγή φαρμάκων σε φυτά, των οποίων η καλλιέργεια είναι σημαντικά φθηνότερη και επιπλέον δεν απαιτεί τόσο ακριβείς συνθήκες.

Για το λόγο αυτό, η έγκριση του Elelyso θεωρείται ορόσημο για τη βιομηχανία βιοτεχνολογίας, σχολιάζει το Nature.com.

Το νέο φάρμακο της Protalix θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις δύο άλλες μορφές του ενζύμου που κυκλοφορούν στην αγορά, οι οποίες παράγονται από γενετικά τροποποιημένα χάμστερ και κοστίζουν έως και 300.000 δολάρια το χρόνο για κάθε ασθενή.

Το Protalix αναμένεται τώρα να είναι 75% φθηνότερο σε σχέση με το δημοφιλέστερο από τα δύο υφιστάμενα φάρμακα.

Και η Protalix Biotherapeutics δεν είναι η μόνη που ακολουθεί τη νέα προσέγγιση. Εταιρείες βιοτεχνολογίας πειραματίζονται τώρα με γενετικά τροποποιημένα φυτά για την παραγωγή φαρμάκων κατά της ηπατίτιδας C, της γρίπης, της διάρροιας λόγω χρήσης αντιβιοτικών, ακόμα και κατά της τερηδόνας.

Το μέλλον των φαρμακευτικών φυτών φαίνεται λοιπόν ανθηρό.


Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου