Οσοι έχουν ασύμμετρα χαρακτηριστικά γίνονται πιο καλοί και εμπνευσμένοι αρχηγοί σύμφωνα με νέα μελέτη
Οσοι έχουν σύμμετρα χαρακτηριστικά,
όπως ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, αποδεικνύονται καλύτεροι και πιο εμπνευσμένοι
ηγέτες σε μια νέα μελέτη.
Αισθάνεστε ότι μειονεκτείτε στον τομέα της εμφάνισης; Μην απογοητεύεστε, αυτό ίσως σημαίνει ότι υπερτερείτε αλλού. Πηγαίνοντας κόντρα στις θεωρίες που θέλουν τα συμμετρικά πρόσωπα να είναι πιο ελκυστικά και δημοφιλή, μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι τα όχι και τόσο αρμονικά χαρακτηριστικά «φτιάχνουν» μεγάλους ηγέτες.
Αν και, όπως λένε οι ειδικοί, ο κόσμος τείνει να ψηφίζει τους εμφανίσιμους πολιτικούς επειδή αισθάνεται ότι είναι πιο «καθαροί», άξιοι εμπιστοσύνης και επιβλητικοί, οι «άσχημοι» όπως ο Ουίνστον Τσώρτσιλ αποδεικνύονται τελικά πολύ πιο αγαπητοί και επιτυχημένοι ηγέτες.
Ισως _ όπως πιστεύουν οι ειδικοί _ επειδή από παιδιά αναγκάστηκαν να καταβάλουν προσπάθεια για να ξεπεράσουν τα εμφανισιακά τους μειονεκτήματα.
Το ατού της συμμετρίας
Στις περισσότερες μελέτες που έχουν γίνει ως τώρα οι άνθρωποι που διαθέτουν όμορφα πρόσωπα με συμμετρικά χαρακτηριστικά φαίνονται να υπερέχουν σε όλους τους τομείς.
«Οι συμμετρικοί άνθρωποι θεωρείται ότι έχουν καλύτερο επίπεδο ζωής, ότι είναι περισσότερο έξυπνοι, γενικώς αποδίδονται σε αυτούς πολλά θετικά κοινωνικά χαρακτηριστικά» εξήγησε ο δρ Καρλ Σίνιορ του Πανεπιστημίου Αστον στο Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας, επικεφαλής της μελέτης.
Ο ειδικός τόνισε ότι αυτοί που έχουν συμμετρικά χαρακτηριστικά αντιμετωπίζονται από τους άλλους θετικά από πολύ μικρή ηλικία, από την παιδική χαρά ως το σχολείο και στη συνέχεια σε όλη τη ζωή τους.
«Αντιθέτως οι ασύμμετροι» υπογράμμισε ο κ. Σίνιορ «αναγκάζονται να αναπτύξουν περισσότερες θετικές κοινωνικές δεξιότητες επειδή ακριβώς πρέπει να αντισταθμίσουν τις ελλείψεις που παρουσιάζουν έναντι των άλλων».
«Ασύμμετροι»: καλοί και αγαπητοί ηγέτες
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο έντυπο «Harvard Business Review», έγινε σε 42 ομάδες φοιτητών οι οποίες ανέλαβαν να προωθήσουν στην αγορά και να πουλήσουν ένα αυτοκίνητο. Σε κάθε ομάδα ορίστηκε ένας εθελοντής ως διευθύνων σύμβουλος.
Οι ερευνητές μέτρησαν τα χαρακτηριστικά των αρχηγών της κάθε ομάδας (όπως το μήκος των αφτιών, η διάμετρος του καρπού ή το μήκος του δείκτη) ώστε να προσδιορίσουν πόσο συμμετρικοί ήταν. Στο τέλος του πειράματος, μέτρησαν τις επιδόσεις τους.
Σε όλες τις κατηγορίες που μετρήθηκαν _ από την αποτελεσματικότητα και τα κέρδη κάθε ομάδας ως το πόσο ικανοποιημένα και ευτυχισμένα ήταν τα μέλη και ο αρχηγός της _ οι ομάδες που είχαν «ασύμμετρους» ηγέτες ήταν σαφώς καλύτερες. Κατά μέσο όρο οι ερευνητές είδαν ότι είχαν κατά 20% καλύτερη βαθμολογία από τις ομάδες με συμμετρικούς ηγέτες.
«Οσο περισσότερη ασυμμετρία παρουσίαζαν στο σώμα τους, τόσο περισσότερη κοινωνική ικανοποίηση και έμπνευση πρόσφεραν» παρατήρησε ο δρ Σίνιορ. «Αυτοί είναι οι άνθρωποι που θα καθήσουν μαζί σου και θα σε ρωτήσουν τι θέλεις από την καθημερινή δουλειά σου αντί να σου πουν “κάνε αυτό αλλιώς απολύεσαι”».
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου