Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Εξυπνα T-shirts παρακολουθούν την υγεία

Ισπανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης έφτιαξαν μπλουζάκια ικανά να παρακολουθούν τους καρδιακούς παλμούς και τη θερμοκρασία του κατόχου τους. Οπως υποστηρίζουν, μάλιστα, τα εν λόγω T-shirts θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν στην αγορά σε έξι μήνες από σήμερα.
Με τη βοήθεια ενσωματωμένων ηλεκτροδίων στο ύφασμα, τα έξυπνα ρούχα θα μπορούσαν να απελευθερώσουν τους ασθενείς που αναγκάζονται να παραμένουν καθηλωμένοι στο κρεβάτι του νοσοκομείου ή του σπιτιού για την πραγματοποίηση μετρήσεων. Τα στοιχεία που συλλέγονται αποθηκεύονται σε μια μικρή συσκευή (acquisition device) η οποία φοριέται στον λαιμό του χρήστη και στη συνέχεια στέλνονται ασύρματα σε ένα σύστημα διαχείρισης το οποίο αναλαμβάνει να τα επεξεργαστεί και να παρουσιάσει τα τελικά αποτελέσματα που αφορούν την υγεία του.
«Η ιδέα ήταν να μην ακολουθείται κάποια επεμβατική μέθοδος» αναφέρει ο επινοητής των e-T-shirts Χοσέ Ιγνάσιο Μορένο. «Με τα μπλουζάκια αυτά η παρακολούθηση του ασθενούς επιτυγχάνεται σε πραγματικό χρόνο, χωρίς καλώδια ή άλλους περιορισμούς. Eτσι μπορούν να παραμείνουν στο κρεβάτι ή να σηκωθούν ελεύθερα από αυτό».

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου