Ερευνητές απέδειξαν μία από τις θεωρίες της σχετικότητας του Αϊνστάιν -ότι δηλαδή όσο πιο μακριά από τη Γη βρίσκεται, τόσο πιο γρήγορα περνάει ο χρόνος, ακόμα και σε ανθρώπινη κλίμακα.
Αυτό σημαίνει -παρόλο που οι διαφορές είναι απειροελάχιστες- πως γερνάμε γρηγορότερα εάν μένουμε στην κορυφή ενός ουρανοξύστη.
Η ανακάλυψη των Αμερικανών επιστημόνων επιβεβαιώνει τη θεωρία που είχε διατυπώσει πρώτος ο Αϊνστάιν -ότι τα ρολόγια γυρνούν γρηγορότερα όσο πιο μακριά βρίσκονται από το έδαφος.
Παρόλο που εδώ και πολλά χρόνια είναι αποδεκτή αυτή η θεωρία, για πρώτη φορά σήμερα μπορεί να μετρηθεί η διαφορά με εκπληκτική ακρίβεια.
Χρησιμοποιώντας δύο από τα πιο ακριβή ρολόγια στον κόσμο, φυσικοί από το Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας, στο Κολοράντο, ανακάλυψαν πως όσο ανεβαίνουμε ορόφους γερνάμε γρηγορότερα.
Εάν ένα από τα ρολόγια υψωνόταν 30 εκατοστά πιο πάνω από το άλλο, γυρνούσε γρηγορότερα -παρόλο που η διαφορά τους ήταν ένα απειροελάχιστο κλάσμα του δευτερολέπτου. Επομένως, δύο βήματα προς τα πάνω αφαιρούν 90 δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου σε διάστημα 79 ετών. Ανεβαίνοντας 305 μέτρα, τότε γερνάμε γρηγορότερα κατά 900 δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου.
Εάν κάποιος περάσει όλη του τη ζωή στην κορυφή του Empire State Building (102 όροφοι, 381 μέτρα ύψος) θα χάσει 104 εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου, σύμφωνα με τον ερευνητή James Chin-Wen Chou.
Τα πειράματα χρησιμοποίησαν ατομικά ρολόγια «κβαντικής λογικής», τα οποία χάνουν μόλις ένα δευτερόλεπτο κάθε 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια.
Οι ερευνητές απέδειξαν τη θεωρία που διατυπώνει ότι τα ρολόγια σε μεγαλύτερα υψόμετρα γυρνούν γρηγορότερα, επειδή υπόκεινται σε μικρότερη βαρυτική δύναμη.
Ο εκπρόσωπος του ΕΙΠΤ δήλωσε πως το φαινόμενο, που ονομάζεται «βαρυτική διαστολή του χρόνου», δεν έχει επίπτωση στις ζωές των ανθρώπων.
«Η διαφορά είναι τόσο μικρή για τους ανθρώπους που δεν γίνεται αντιληπτή, αλλά έχει πρακτικές εφαρμογές στη γεωφυσική και σε άλλους τομείς,» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Οι υπολογισμοί της ομάδας θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της τεχνολογίας με την οποία μετριέται η Γη και το βαρυτικό πεδίο.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου