Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Ρεκόρ στον αριθμό των πλαστών ιστοσελίδων

Ανησυχητική αύξηση του αριθμού των πλαστών ιστοσελίδων καταγράφει η τελευταία έκθεση της αμερικανικής κοινοπραξίας Anti-Phishing Working Group (APWG), στην οποία συμμετέχουν τράπεζες, πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου, με στόχο την καταπολέμηση της ηλεκτρονικής απάτης. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση καλύπτει το πρώτο τετράμηνο του 2012 και αναφέρει πως τον περασμένο Φεβρουάριο εντοπίστηκαν 56.859 πλαστά σάιτ – νούμερο που καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ, καθώς ξεπερνά κατά 1% τον αριθμό των περισσότερων «κάλπικων» ιστοσελίδων που είχαν καταγραφεί ποτέ, τον Αύγουστο του 2009. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, αυτό υποδεικνύει πως ο συγκεκριμένος τρόπος παραπλάνησης γίνεται όλο και πιο διαδεδομένος ανάμεσα στους κυβερνοεγκληματίες.

Οι πλαστές ιστοσελίδες αποτελούν μέρος μιας μεθόδου ηλεκτρονικής απάτης που είναι γνωστή σαν «ψάρεμα» (fishing). Οι περισσότερες απόπειρες «ψαρέματος» περιλαμβάνουν την αποστολή παραπλανητικών e-mail σε χρήστες, τα οποία υποτίθεται ότι προέρχονται από κάποιο νόμιμο οργανισμό – μία δημόσια υπηρεσία, μια τράπεζα ή κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα. Στο περιεχόμενο του μηνύματος αναφέρεται πως ο οργανισμός χρειάζεται να επαληθεύσει τα προσωπικά στοιχεία του πελάτη, παραθέτοντας στο e-mail το link με το οποίο ο χρήστης θα μπορέσει να συνδεθεί στην αντίστοιχη ιστοσελίδα.

Μόνο που, αντί για την πραγματική ιστοσελίδα του οργανισμού, ο χρήστης οδηγείται σε ένα πλαστό σάιτ, το οποίο μοιάζει απόλυτα με το αυθεντικό. Έτσι, καταχωρίζοντας ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία, ο χρήστης ουσιαστικά τα εκχωρεί στους κυβερνοεγκληματίες, οι οποίοι μπορούν πλέον να τα χρησιμοποιήσουν για να του αποσπάσουν χρηματικά ποσά ή να εκδώσουν πιστωτικές κάρτες στο όνομά του.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 38% των «κάλπικων» σάιτ μιμούνται τις ιστοσελίδες γνωστών τραπεζών, ενώ στη δεύτερη θέση έρχονται οι πλαστές ιστοσελίδες που υποτίθεται πως ανήκουν σε γνωστές υπηρεσίες online πληρωμών. Επίσης επισημαίνει πως, παρόλο που πλέον εντοπίζονται πολύ πιο εύκολα απ’ ό,τι στο παρελθόν, και μόνο το γεγονός ότι πολλαπλασιάζονται με τόσο γρήγορο ρυθμό δικαιολογεί γιατί συνεχίζουν να αποτελούν μία πολύ σημαντική απειλή.

Αν και οι χώρες προέλευσης των περισσότερων πλαστών σάιτ είναι οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, περίπου σε ποσοστό 75%, η APWG επισημαίνει ότι και οι καταναλωτές από τις υπόλοιπες χώρες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν πρόκειται να καταχωρίσουν ηλεκτρονικά προσωπικά τους δεδομένα. Γι’ αυτό και οι Έλληνες καταναλωτές θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις συμβουλές που παραθέτει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας στην ιστοσελίδα CyberKids (www.cyberkid.gov.gr), στην ενότητα που απευθύνεται στους γονείς, σχετικά με το πώς κανείς μπορεί να προστατευθεί από το «ψάρεμα».

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου