Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Το μεγαλύτερο χρυσό νόμισμα του κόσμου

Παρουσιάστηκε στην Αυστραλία για το μεγαλύτερο χρυσό νόμισμα του κόσμου, αξίας 40 εκατ. ευρώ! Εχει περιεκτικότητα σε καθαρό χρυσό 99,99% και βάρος 1012 κιλών, δηλαδή παραπάνω από έναν τόνο. Στην μια του πλευρά απεικονίζει ένα καγκουρό και στην άλλη του το πορτρέτο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ της Αγγλίας, αφού η Αυστραλία ανήκει στην Βρετανική Κοινοπολιτεία. Η διάμετρος του είναι 79 εκατοστά και το πάχος του 12, ενώ για την κατασκευή του χρειάστηκαν 18 μήνες σκληρής δουλειάς.

Το μεγαλύτερο χρυσό νόμισμα του κόσμου

«Η κατασκευή ενός τέτοιου νομίσματος αποτέλεσε μια μεγάλη πρόκληση για μας», τονίζει ο Εντ Χάρμπουζ, διευθυντης της Perth Mint, της μεγαλύτερης αυστραλιανής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην αγορά και φύλαξη πολύτιμων μετάλλων.

Το μεγαλύτερο χρυσό νόμισμα του κόσμου

Το συγκεκριμένο νόμισμα παίρνει το ρεκόρ από τον προκάτοχό του, ένα καναδικό νόμισμα διαμέτρου 53 εκατοστών και βάρους 100 κιλών, που είχε βγει σε δημοπρασία στη Βιέννη στις 25 Ιουνίου, στον ιστορικό οίκο δημοπρασιών Dorotheum. Εκείνο το χρυσό νόμισμα, που είχε συμπεριληφθεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, κατασκευάστηκε το 2007 και απεικονίζει στη μία πλευρά του την βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της Αγγλίας και στην άλλη τρία φύλλα σφένδαμου, το εθνικό σύμβολο του Καναδά. Το νόμισμα ανήκε στην αυστριακή εταιρεία AVW, που πρόσφατα κήρυξε πτώχευση.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου