H εκρηκτική λάμψη κατά τον οργασμό

Πρώτη μαγνητική απεικόνιση γυναικείου εγκεφάλου σε κορύφωση

Γιατί δεν ξέρουμε τίποτα

Κι όμως, εκεί που νομίζουμε ότι ξέρουμε τα πάντα! Η διαφορά μεταξύ του εξυπνάκια και του επιστήμονα είναι μία και απλή: ο εξυπνάκιας νομίζει ότι τα ξέρει όλα, την ίδια στιγμή που ο επιστημονικός νους παραδέχεται ότι δεν γνωρίζει τίποτα.

«Ανάσταση» νεκρού σπουργιτιού μέσω ρομποτικής

Το όλο πείραμα παραπέμπει σε ιστορίες επιστημονικής φαντασίας: επιστήμονες του πανεπιστημίου Duke στη Βόρεια Καρολίνα συνεργάστηκαν με φοιτητές μηχανολογίας και έναν ταριχευτή για να «αναστήσουν» μέσω της ρομποτικής ένα σπουργίτι και να μελετήσουν τη συμπεριφορά των άλλων απέναντί του.

Εντόπισαν το πρώτο υβρίδιο ανθρώπου και Νεάντερταλ

Ερευνητές ανακοίνωσαν πως εντόπισαν το πρώτο υβρίδιο ανθρώπου και Νεάντερταλ. Η σχετική έκθεση δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plos One.

Ερευνητές βρήκαν το γονίδιο που επαναφέρει έναν γηρασμένο εγκέφαλο στην εφηβική κατάσταση

Είναι προφανές ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί καλύτερα όταν ο άνθρωπος βρίσκεται στην εφηβεία, υπό την έννοια ότι μαθαίνει πιο εύκολα και επουλώνεται πιο γρήγορα απ’ ότι σε μεγαλύτερη ηλικία, κάτι που νοιώθουμε όλοι μας όσο περνούν τα χρόνια. Επομένως, δε θα μας πείραζε να μπορούσαμε να επαναφέρουμε το μυαλό μας στην κατάσταση που ήταν τότε.

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Το φάρμακο για να ζήσουμε 150 χρόνια

Ζήτημα πέντε το πολύ δέκα χρόνων είναι λένε οι επιστήμονες να βγει στην αγορά το φάρμακο ή τα φάρμακα που θα αποτελέσουν το ελιξήριο της μακροβιότητας


Οι Αυστραλοί επιστήμονες λένε ότι είναι απλά θέμα χρόνου ο άνθρωπος να μπορέσει να φτάσει τα 150 χρόνια ζωής, υπολογίζοντας πως ήδη ο άνθρωπος με σωστή διατροφή και καλές συνθήκες ζωής μπορεί να φτάσει τα 100 χρόνια.

Τα νέα φάρμακα θα έχουν στόχο να βοηθήσουν το σώμα να "επισκευάσει" τον εαυτό του. Ήδη έστω και σε πρώιμο στάδιο αναπτύσσονται.

"Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταφέρουμε να προσθέσουμε μερικά ακόμα χρόνια ζωής στον άνθρωπο", λέει ο Αυστραλός καθηγητής Σμιθ και συμπλήρωσε πως "το να ζήσουμε μέχρι τα 150, μπορεί να ακούγεται απίθανο αλλά αυτό που αναζητούμε είναι να παραμείνουμε υγιείς μέχρι το τέλος της ζωής μας. Ο στόχος δεν είναι μόνο να επεκτείνουμε τη ζωή μας αλλά κυρίως να επεκτείνουμε μια υγιή ζωή".

Σκοπός λοιπόν δεν είναι μόνο να παραταθεί η ζωή, αλλά να είναι και ποιοτική.

Πηγή

Ο εγκέφαλός μας αλλάζει διαρκώς

Το ανατρεπτικό εύρημα ρίχνει νέο φως στις νευροεκφυλιστικές νόσους.
Ο εγκέφαλός μας αλλάζει διαρκώς
Ο εγκέφαλός μας αλλάζει διαρκώς το DNA των κυττάρων του

Το γενετικό υλικό των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια της ζωής μας, λένε τώρα οι ερευνητές αλλάζοντας τη θεώρησή μας για το πολυπλοκότερο όργανο που δημιούργησε η εξέλιξη. Οι μεταβολές επέρχονται από τη μετακίνηση μικρών τμημάτων DNA από τη μια θέση στην άλλη. Τα κομμάτια αυτά ονομάζονται μεταθετά στοιχεία, ακριβώς επειδή διαθέτουν την ικανότητα να αποκόπτονται από την αρχική θέση τους και να ενσωματώνονται σε άλλες θέσεις στο DNA.

Η σημασία των αλλαγών
Το εύρημα, το οποίο προέκυψε από τη συνεργασία βρετανών, αυστραλών, ιταλών, ιαπώνων και αμερικανών επιστημόνων, έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα στη φυσιολογία του εγκεφάλου. Όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο της ερευνητικής ομάδας στην επιθεώρηση Nature, το εύρημα δείχνει ότι τα κύτταρα του εγκεφάλου διαφέρουν γενετικά από τα υπόλοιπα κύτταρα του σώματος, αλλά και πως το καθένα από αυτά είναι γενετικώς ξεχωριστό.
Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η παρατήρηση ότι τα μεταθετά στοιχεία είναι ιδιαίτερα ενεργά σε περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες σχετίζονται με την ανανέωση των κυττάρων. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η χαρτογράφηση των γενετικών αλλαγών που επέρχονται από τη δράση των μεταθετών στοιχείων, θα μπορούσε να αποκαλύψει αφενός πώς επιτυγχάνεται η κυτταρική αναγέννηση και αφετέρου την αιτιολογία νευροεκφυλιστικών νόσων όπως η Πάρκινσον και η Αλτσχάιμερ. 

Πηγή

Κατασκεύασμα του μυαλού οι επιθανάτιες εμπειρίες


Οι παράξενες επιθανάτιες εμπειρίες που αναφέρουν πολλοί άνθρωποι, όπως ότι αισθάνονται να βγαίνουν από το σώμα τους και να το κοιτούν από ψηλά, ότι μιλούν με πεθαμένους συγγενείς τους ή ότι βλέπουν έντονο φως στο βάθος ενός σκοτεινού τούνελ, δεν προέρχονται παρά από διαταραχές στην φυσιολογική λειτουργία του νου, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές του Τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας του Κέμπριτζ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό γνωσιακής επιστήμης "Trends in Cognitive Science", σύμφωνα με το BBC, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλες αυτές οι διηγήσεις δεν είναι παρά ''τρικ'' του μυαλού και όχι αυθεντικές περιηγήσεις στο υπερπέραν. ''Ο εγκέφαλός μας είναι πολύ ικανός στο να μας εξαπατά'', δήλωσε χαρακτηριστικά η ερευνήτρια δρ Καρολάιν Βατ.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πολλές από τις συνήθειες επιθανάτιες αναφορές μπορούν να εξηγηθούν με βάση την προσπάθεια του νου να βγάλει νόημα από τις ασυνήθιστες αισθήσεις και αντιλήψεις που λαμβάνουν χώρα στη διάρκεια ενός τραυματικού συμβάντος.
Σε μία τυπική περίπτωση επιθανάτιας εμπειρίας, όσοι τη βιώνουν, έχουν την (εσφαλμένη) επίγνωση πως έχουν πεθάνει, κάτι όμως που συμβαίνει επίσης και σε μια σπάνια νευρολογική διαταραχή, το ''σύνδρομο Κοτάρ'', στην οποία ένας άνθρωπος νιώθει σαν πτώμα που περπατάει, καθώς πιστεύει ότι είναι ήδη νεκρός.
Συνηθισμένες είναι και οι αναφορές για εξωσωματικές εμπειρίες, στις οποίες συνήθως οι άνθρωποι νιώθουν να ''πλέουν'' στον αέρα πάνω από τον εαυτό τους και τους άλλους μέσα σε ένα χώρο. Όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τέτοιες εντυπώσεις μπορούν επίσης να δημιουργηθούν στο νου τεχνητά μέσω διέγερσης μιας συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου, η οποία ρυθμίζει την αντίληψη και την επίγνωση.

Πηγή

Αυτός είναι ο νούμερο 7 δισ. κάτοικος της Γης;

Ντανίκα Μέι Κάματσο: ένα κοριτσάκι που γεννήθηκε στις Φιλιππίνες και επιλέχτηκε από τον ΟΗΕ να είναι το σύμβολο της αύξησης του πληθυσμού της Γης.



Η Ντανίκα (που το όνομά της σημαίνει πρωινό αστέρι) γεννήθηκε την Κυριακή σε νοσοκομείο της Μανίλα και ζύγιζε 2,5 κιλά. Με ένα κόκκινο πλεκτό σκουφάκι στο κεφαλάκι της, αναπαυμένη στην αγκαλιά της μαμάς της, δεν την πολυένοιαζαν ούτε οι φωτογραφίες, ούτε οι κάμερες, ούτε ακόμη και η τεράστια τούρτα που κρατούσε ο μπαμπάς της.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κήρυξε την 31η Οκτωβρίου μέρα των «επτά δισεκατομμυρίων», σε μια προσπάθεια να τραβήξει την προσοχή του κόσμου στην αύξηση του πληθυσμού του πλανήτη.

«Δε μπορώ να πιστέψω ότι είναι ο νούμερο 7 δισεκατομμύρια κάτοικος της γης» δήλωσε η μητέρα της, Καμίλ Νταλούρα, κρατώντας στην αγκαλιά της το δεύτερο παιδάκι της.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ βρέθηκαν στο μαιευτήριο και προσέφεραν στη μικρή Ντανίκα και την οικογένειά της μια τούρτα που πάνω έγραφε 7B Φιλιππίνες. Η μικρή γεννήθηκε δυο λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.

Μόνο που η Ντανίκα έχει και... ανταγωνιστές! Δύο περιοχές της Ρωσίας, η Καμτσάτκα και το Καλίνινγκραντ, διεκδικούν τη γέννηση του βρέφους που "θα σπάσει το ρεκόρ" των επτά δισεκατομμυρίων κατοίκων του πλανήτη, ενώ τον ίδιο τίτλο διεκδικεί ένα νεογέννητο κοριτσάκι στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές της Ινδίας.

Η χερσόνησος της Καμτσάτκα, μια από τις πλέον αραιοκατοικημένες περιοχές της Ρωσίας, ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε τη γέννηση του δικού της "υποψήφιου", 19 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα), ενός αγοριού που θα ονομαστεί Αλεξάντερ.

Περίπου 7.400 χιλιόμετρα μακριά, στο Καλίνινγκραντ, ανάμεσα στην Πολωνία και την Λιθουανία, γεννήθηκε ο Πιοτρ Νικολάγεφ στις 00:02 τοπική ώρα.

Στην Ινδία, η βρετανική οργάνωση Plan International ανακοίνωσε την γέννηση της Ναργκίς στις 07:20 τοπική ώρα σε κέντρο υγείας του Μαλ, ενός απομακρυσμένου χωριού.

Πηγή

Ο Πλούτωνας και η Έρις έχουν το ίδιο μέγεθος;

Ευρωπαίοι αστρονόμοι, με επικεφαλής τον Bruno Sicardy του πανεπιστημίου Μαρί Κιουρί και του Αστεροσκοπείου του Παρισιού, κατάφεραν να μετρήσουν τη διάμετρο της Έριδος, χρησιμοποιώντας τα τηλεσκόπια του Ευρωπαϊκού Νοτίου Παρατηρητηρίου στη Χιλή, καθώς ο μικρός πλανήτης περνούσε μπροστά από ένα αχνό άστρο. Πρόκειται για τεχνικό άθλο, καθώς η Έρις βρισκόταν σε απόσταση από τη Γη 100 φορές μεγαλύτερη από ό,τι η Γη από τον Ήλιο και η θερμοκρασία της είναι μείον 238 βαθμοί Κελσίου.

Έρις και Δυσνομία 
Αν και η αινιγματική Έρις στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος είναι πολύ πιο πυκνή και ακόμα πιο παγωμένη από τον Πλούτωνα, οι δύο μακρινοί νάνοι πλανήτες αποτελούν σχεδόν τέλειους διδύμους, καθώς έχουν σχεδόν το ίδιο μέγεθος, όπως δείχνουν για πρώτη φορά νέες ακριβέστερες αστρονομικές μετρήσεις.

Η Έρις είναι το πιο μακρινό ουράνιο σώμα στο ηλιακό μας σύστημα, που έχει ποτέ παρατηρηθεί με αυτή την μέθοδο. Η ανακάλυψη, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ανατρέπει τις αρχικές εκτιμήσεις των επιστημόνων.
Όταν η Έρις (η οποία πήρε το όνομα της θεάς της φιλονικίας στην ελληνική μυθολογία) ανακαλύφθηκε το 2005, θεωρήθηκε πολύ μεγαλύτερη από τον Πλούτωνα, τον θεωρούμενο για πολλά χρόνια εξώτατο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, ο οποίος είχε ανακαλυφθεί το 1930. Μάλιστα, η ανακάλυψή της – και η λανθασμένη εκτίμηση για το μέγεθός της – έπαιξε τόσο μεγάλο ρόλο, που το 2006 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση »υποβάθμισε» τον Πλούτωνα στη »μικρή» κατηγορία των νάνων-πλανητών (μαζί με τον μεγάλο αστεροειδή Δήμητρα και τα ουράνια σώματα Μακεμάκε και Χαουμέα), μία απόφαση που μέχρι σήμερα συναντά αντιδράσεις από αρκετούς αστρονόμους, αλλά και τον πολύ κόσμο.

Eris_Pluto_Triton_interiors
Αν και η Έρις με τον Πλούτωνα έχουν παρόμοιο μέγεθος, δύσκολα θα θεωρηθούν δίδυμα. Η Έρις είναι σημαντικά πιο πυκνή και για αυτό πρέπει να είναι πιο βραχώδης. Ο Πλούτων πρέπει να μοιάζει περισσότερο με τον Τρίτωνα, το γιγάντιο φεγγάρι του Ποσειδώνα. 

Η νέα ακριβέστερη μέτρηση θα βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα τη σύνθεση και την εξελικτική ιστορία της Έριδος, η οποία διαθέτει μια λευκή πολύ αντανακλαστική επιφάνεια, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα είναι καλυμμένη με ένα λεπτό στρώμα παγωμένου αζώτου. Η Έρις αντανακλά περίπου το 96% του προσπίπτοντος φωτός του Ήλιου (έναντι 60% που αντανακλά ο Πλούτων), γεγονός που την καθιστά, μαζί με τον παγωμένο δορυφόρο Εγκέλαδο του Κρόνου, ένα από τα πιο αντανακλαστικά σώματα στο ηλιακό μας σύστημα.
Η Έρις και ο Πλούτων βρίσκονται στη λεγόμενη »Ζώνη Κούιπερ», ένα δακτύλιο παγωμένων ουρανίων σωμάτων πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα. Η Έριδα είναι ακόμα πιο μακριά από τον Ήλιο σε σχέση με τον »δίδυμό» της, με συνέπεια να χρειάζεται 556 γήινα χρόνια για να κάνει μια πλήρη ελλειπτική περιφορά γύρω από τον Ήλιο, έναντι 248 ετών που χρειάζεται ο Πλούτων.
Η Έρις, που έχει σφαιρικό σχήμα, υπολογίστηκε ότι έχει διάμετρο 2.326 χιλιόμετρα (συν/πλην 12 χιλιόματρα), ενώ ο Πλούτων, για τον οποίο οι μέχρι τώρα υπολογισμοί είναι λιγότερο ακριβείς, εκτιμάται ότι έχει διάμετρο της τάξης των 2.300 έως 2.400 χιλιομέτρων. Η θερμοκρασία στην Έριδα δεν ξεπερνά τους μείον 238 βαθμούς Κελσίου, ενώ πιστεύεται ότι διαθέτει μια αραιή και περιστασιακή ατμόσφαιρά πλούσια σε μεθάνιο, αν και οι τελευταίες παρατηρήσεις δεν επιβεβαίωσαν την ύπαρξη τέτοιας ατμόσφαιρας.
Η Έρις, γύρω από την οποία υπάρχει ένας μικρός δορυφόρος, η Δυσνομία, υπολογίστηκε ότι είναι κατά 27% βαρύτερη από τον Πλούτωνα, πράγμα που σημαίνει ότι, αφού και οι δύο έχουν ίδιο μέγεθος, είναι πολύ πυκνότερη από αυτόν (περίπου 2,5 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό έναντι 2 του Πλούτωνα και 5,5 της Γης). Η αυξημένη πυκνότητα σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα η Έρις είναι περισσότερο βραχώδης από τον Πλούτωνα, ο οποίος διαθέτει περισσότερο πάγο, όπως δήλωσε ένας από τους ερευνητές του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του πανεπιστημίου της Λιέγης στο Βέλγιο. 

Θα καταφέρουν οι Anonymous να καταστρέψουν το facebook στις 5 Νοεμβρίου;

Εμπνευσμένοι από την ιστορία του Guy Fawkes, ο οποίος προσπάθησε να ανατινάξει τη βουλή της
Αγγλίας στις 5 Νοεμβρίου του 1605, η γνωστή ομάδα hacker, Anonymous, ανακοίνωσε ότι τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα καταστρέψει το Facebook.

Οι Anonymous, οι οποίοι κατά το πρόσφατο παρελθόν είχαν ασχοληθεί και με τα δρώμενα στη χώρα μας, αποκάλυψαν μέσω youtube τους λόγους που σχεδιάζουν να καταστρέψουν το δημοφιλέστερο Μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Μεταξύ άλλων οι Anonymous αναφέρουν πως είναι ενοχλημένοι από τη διαδικασία διαγραφής των λογαριασμών των εκάστοτε χρηστών, κι αυτό διότι ακόμα κι αν κάποιος διαγράψει το λογαριασμό του, τότε οι πληροφορίες για την προσωπική του ζωή μένουν… ως προίκα στο Facebook.

Σε άλλα σημεία της ανακοίνωσής τους λέγεται πως «το Facebook γνωρίζει περισσότερα για εσάς από την οικογένειά σας», όπως επίσης και ότι: «Στο τέλος, όλοι θα ευγνωμονούν τους Anonymous που σώθηκαν από το διαβολικό αυτό κοινωνικό δίκτυο»…

Πηγή

Το μεγαλύτερο χρυσό νόμισμα του κόσμου

Παρουσιάστηκε στην Αυστραλία για το μεγαλύτερο χρυσό νόμισμα του κόσμου, αξίας 40 εκατ. ευρώ! Εχει περιεκτικότητα σε καθαρό χρυσό 99,99% και βάρος 1012 κιλών, δηλαδή παραπάνω από έναν τόνο. Στην μια του πλευρά απεικονίζει ένα καγκουρό και στην άλλη του το πορτρέτο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ της Αγγλίας, αφού η Αυστραλία ανήκει στην Βρετανική Κοινοπολιτεία. Η διάμετρος του είναι 79 εκατοστά και το πάχος του 12, ενώ για την κατασκευή του χρειάστηκαν 18 μήνες σκληρής δουλειάς.

Το μεγαλύτερο χρυσό νόμισμα του κόσμου

«Η κατασκευή ενός τέτοιου νομίσματος αποτέλεσε μια μεγάλη πρόκληση για μας», τονίζει ο Εντ Χάρμπουζ, διευθυντης της Perth Mint, της μεγαλύτερης αυστραλιανής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην αγορά και φύλαξη πολύτιμων μετάλλων.

Το μεγαλύτερο χρυσό νόμισμα του κόσμου

Το συγκεκριμένο νόμισμα παίρνει το ρεκόρ από τον προκάτοχό του, ένα καναδικό νόμισμα διαμέτρου 53 εκατοστών και βάρους 100 κιλών, που είχε βγει σε δημοπρασία στη Βιέννη στις 25 Ιουνίου, στον ιστορικό οίκο δημοπρασιών Dorotheum. Εκείνο το χρυσό νόμισμα, που είχε συμπεριληφθεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, κατασκευάστηκε το 2007 και απεικονίζει στη μία πλευρά του την βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της Αγγλίας και στην άλλη τρία φύλλα σφένδαμου, το εθνικό σύμβολο του Καναδά. Το νόμισμα ανήκε στην αυστριακή εταιρεία AVW, που πρόσφατα κήρυξε πτώχευση.

Πηγή

Η διάσωση ενός ορφανού νεαρού δελφινιού

Η διάσωση ενός ορφανού νεαρού δελφινιού (8)

Ένα μωρό δελφίνι συνδεδεμένο ακόμα με τον ομφάλιο λώρο, βρέθηκε στην παραλία κοντά στην πόλη Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης. Ευτυχώς, μια οργάνωση διάσωσης έσπευσε και έσωσε το νεαρό δελφίνι, ενώ στη συνέχεια το φρόντισαν. Δείτε τις εκπληκτικές φωτογραφίες της διάσωσης.


Η διάσωση ενός ορφανού νεαρού δελφινιού (1)
Η διάσωση ενός ορφανού νεαρού δελφινιού (2)
Η διάσωση ενός ορφανού νεαρού δελφινιού (3)
Η διάσωση ενός ορφανού νεαρού δελφινιού (4)
Η διάσωση ενός ορφανού νεαρού δελφινιού (5)
Η διάσωση ενός ορφανού νεαρού δελφινιού (6)
Η διάσωση ενός ορφανού νεαρού δελφινιού (7)

Πηγή

Χαρτογράφηση του Σύμπαντος

Το πρόγραμμα Sloan Digital Sky Survey, είναι απο τα πιο φιλόδοξα σχέδια στην ιστορία της Αστρονομίας. Συνδιάζοντας τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μετά από έρευνες 8 ετών, έχουμε πλέον στη διάθεσή μας λεπτομερέστατες, έγχρωμες εικόνες που καλύπτουν περισσότερο από το ένα τέταρτο του νυχτερινού ουρανού. Οι εικόνες αυτές καθώς και τριδιάστατοι χάρτες αποκαλύπτουν πάνω απο 930.000 γαλαξίες και πάνω από 120.000 quasars. Συνολικά τα δεδομένα (όχι μόνο φωτογραφίες και αλλά και φασματοσκοπικές μετρήσεις καλύπτουν περί τα 230 εκατομύρια ουράνια αντικείμενα.
Τα δεδομένα δίονται στην επιστημονική κοινότητα καθώς και στο ευρύ κοινό σε ετήσια βάση. Ο ιστότοπος, πέρα από τη λειτουργία του ως αποθετήριο ερευνητικών δεδομένων, περιέχει εκπαιδευτικό υλικό, σε διάφορες γλώσσες, που καλύπτει τις ανάγκες των εκπαιδευτικών για τη διδασκαλία του αντικειμένου της Αστρονομίας.

Πηγή

Αστυνομικοί σε φυλακή το γλένταγαν με 2.600 μπύρες

Η γενική επιθεώρηση της αστυνομίας του Ρίο ανακοίνωσε σήμερα ότι διεξάγει έρευνα για την παράνομη παράδοση 2.600 κουτιών μπύρας την Κυριακή... σε μια φυλακή όπου κρατούνται άνδρες της στρατιωτικής αστυνομίας.

Ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας, ο συνταγματάρχης Σοάρες Φίλχο, δήλωσε στον Τύπο ότι "ακόμη αγνοεί" ποιος είχε δώσει εντολή για την παράδοση της μπύρας σε 276 αστυνομικούς κρατούμενους στο ειδικό σωφρονιστικό τάγμα της Μπενφίκα, στη βόρεια πλευρά του Ρίο. Ωστόσο είπε ότι συνελήφθη ο αστυνομικός που επέτρεψε την είσοδο του φορτίου της μπύρας στη φυλακή.

Ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Ρίο, ο Ζοζέ Μαριάνο Μπελτράμε, δήλωσε ότι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση αστυνομικοί μπορεί να απομακρυνθούν από τα καθήκοντά τους.

Ο βραζιλιάνικος Τύπος γράφει ότι η φυλακή αυτή είναι γνωστή ως "θερινή κατασκήνωση", μεταξύ των κρατουμένων αστυνομικών, που φορούν ρούχα επώνυμων σχεδιαστών και κοσμήματα.

Το Μάιο του 2009 σύμφωνα με ένα ρεπορτάζ της εφημερίδας O Globo, αστυνομικοί έφευγαν από τη φυλακή τους το βράδυ, με ορισμένους να εντάσσονται στη δράση ένοπλων οργανώσεων και να μετέχουν σε δολοφονίες.

Το Σεπτέμβριο, ο αστυνομικός Κάρλος Άρι Ριμπέιρου, γνωστός ως "Καρλάου" δραπέτευσε υπό μυστηριώδεις συνθήκες. Ένα χρόνο νωρίτερα, ο Καρλάου είχε διοργανώσει στη φυλακή μεγάλη γιορτή για τα γενέθλιά του, με πολύ ποτό. Φωτογραφίες από το κοσμικό γεγονός στο σωφρονιστήριο είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα Extra.

Πηγη

Φωσφορούχα εσώρουχα... και όποιος αντέξει!!!

Η Αυστραλιανή επιχείρηση LuminoGlow έχει φτιάξει αυτά τα υπέροχα γυναίκεια εσώρουχα που φωσφορίζουν στο σκοτάδι. Φυσικά για να γίνει αυτό, θα πρέπει να εκτεθούν στο φως για μερικά λεπτά πριν κλείσετε τα φώτα. Τι πιο εντυπωσιακό από μια όμορφη γυναίκα να φοράει αυτά τα λαμπερά εσώρουχα?

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

image
02_glowinglingere1
03_glowinglingere2
04_glowinglingere3

Πηγή

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Θαλής ο Μιλήσιος - Ο μεγάλος φυσικός


Κατά τον Αριστοτέλη (Μετά τα Φυσικά, Ι, 983 β 20), ο Θαλής ο Μιλήσιος ήταν ο ιδρυτής της φιλοσοφίας των «φυσικών» ή «φυσιολόγων που ασχολούνταν με την αναζήτηση φυσικών αιτίων και αποστρέφονταν συνεπώς τις θεωρησιακές αφαιρέσεις των «θεολόγων», οι οποίοι κατέφευγαν σε μύθους και υπερφυσικές ερμηνείες. Ο Θαλής συγκαταλεγόταν μεταξύ των περίφημων Επτά Σοφών της Ελλάδας κι ο Ευσέβιος τον παρουσιάζει ως «τον πατέρα της φιλοσοφίας και ιδρυτή της Ιωνικής Σχολής» (Praeparatio evangelica, XIV, 14).

Οι κυριότερες πηγές πληροφόρησης που διαθέτουμε σχετικά με τον Θαλή είναι ο Ηρόδοτος και ο Διογένης Λαέρτιος. Γεννήθηκε πιθανότατα το 624 π.Χ. και πέθανε το 548 π.Χ. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, που έζησε ενάμιση αιώνα αργότερα, ο Θαλής είχε φοινικικό αίμα, ήταν δηλαδή Σημίτης, κατ' άλλους όμως συγγραφείς ήταν Μιλήσιος και μάλιστα αριστοκρατικής καταγωγής. 'Οπως και να έχει όμως το πράγμα, το όνομα του πατέρα του Εξάμυος, είναι καρικό, ενώ της μητέρας του, της Κλεοβουλίνης, ελληνικό. Ήταν σύγχρονος των Λυδών βασιλέων Αλυάττη και Κροίσου, του βασιλιά των Περσών Κύρου και του Σόλωνα του Αθηναίου. Από τα χρόνια του ακόμη, έφερε τον τίτλο του μεγάλου σοφού, του επιστήμονα δηλαδή και του σοφού μαζί. Υπάρχουν δύο πασίγνωστα ανέκδοτα που τον παρουσιάζουν άλλοτε ονειροπόλο κι άλλοτε σαν άνθρωπο προικισμένο με οξύτατο πρακτικό πνεύμα. Το πρώτο βρίσκεται στον Θεαίτητο του Πλάτωνα (174α): Κάποτε ο Θαλής παρατηρούσε τον ουρανό και, απορροφημένος καθώς ήταν από τη ρέμβη των άστρων, δεν πρόσεξε ένα πηγάδι που βρισκόταν μπροστά του, μ’ αποτέλεσμα να πέσει μέσα, έτσι αναγκάστηκε να υπομείνει τους χλευασμούς μιας Θρακός δούλης, που θεωρούσε γελοίο τον ζήλο του Θαλή να γνωρίσει τι υπήρχε πάνω από το κεφάλι του, τη στιγμή που δεν ήταν ικανός να δει τι γινόταν μπροστά στα πόδια του.

Ο Αριστοτέλης όμως μας παρουσιάζει έναν Θαλή συνετό: «Ενώ τον κορόιδευαν για τη φτώχεια του και του επισήμαιναν πως σε τίποτα δεν τον ωφελεί η σοφία του, αυτός λέγεται ότι επιδόθηκε στην εξής επιχείρηση: προβλέποντας, χάρη στις αστρονομικές του γνώσεις, πως η σοδειά της ελιάς θα 'ταν καλή κι ενώ ήταν ακόμα χειμώνας, προμηθεύτηκε κάποια χρήματα κι έκλεισε, δίνοντας αρραβώνα (εγγύηση σ.τ.μ.), όλα τα ελαιοτριβεία της Μιλήτου και της Χίου αντί ελάχιστου ενοικίου αφού δεν υπήρχε κανείς άλλος που να δίνει περισσότερα. Όταν πια έφτασε η εποχή της συγκομιδής όλοι έτρεχαν βιαστικά να βρουν ελαιοτριβεία. Τότε ο Θαλής τους τα υπενοικίαζε όσο ήθελε, κερδίζοντας έτσι πολλά χρήματα αλλά και αποδεικνύοντας ότι είναι εύκολο για τους σοφούς να πλουτίσουν αν το θέλουν, οι φιλοσοφικές τους όμως ενασχολήσεις δεν αποσκοπούν στην απόκτηση υλικού πλούτου» (Πολιτικά, Ι, 11, 1259 α 10).

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο (Ι, 170), έπεισε τις ιωνικές πόλεις να συνασπισθούν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την περσική απειλή, και να κάνουν πρωτεύουσα τους την Τέω. ο Διογένης Λαέρτιος (1,25) μάλιστα, ισχυρίζεται πως ο Θαλής απέτρεψε τους Μιλήσιους από το να συμμαχήσουν με τον Κροίσο, το βασιλιά της Λυδίας, όπως αυτός τους το είχε προτείνει, σώζοντας έτσι την πόλη, αφού ο Κύρος, ο βασιλιάς των Περσών, νίκησε τελικά τον Κροίσο.

1. Αστρονομία. Από τον Ηρόδοτο γνωρίζουμε πως ο Θαλής είχε προβλέψει την έκλειψη ηλίου που έθεσε τέρμα στον πόλεμο Λυδών και Μήδων. Η έκλειψη αυτή εντοπίζεται, συνήθως, στις 28 Μαΐου 585 π.Χ. Παρατήρη σε ακόμα πως η Μεγάλη Άρκτος, την οποία ακολουθούσαν συνήθως οι Φοίνικες, αποτελούσε για τους ναυτικούς καλύτερο μέσο προσανατολισμού ώστε να βρίσκουν τον πόλο, παρά η Μικρή Άρκτος, με την οποία εντόπιζαν το στίγμα τους οι Έλληνες θαλασσοπόροι. Του αποδίδεται μάλιστα και μια Ναυτική Αστρολογία, αν και πιθανότερο είναι να μην έγραψε τίποτα Μια άλλη παράδοση πάλι τον φέρει να έχει διαιρέσει πρώτος αυτός το έτος σε 365 ημέρες, κατανέμοντας τες σε 30 ανά μήνα.

2. Μαθηματικά.Οι μαθηματικές του γνώσεις θα πρέπει να προέρχονταν από τους ιερείς της Αιγύπτου και μάλιστα ο ίδιος θα πρέπει να ήταν ο εισηγητής της γεωμετρίας στην Ελλάδα. Ο Πρόκλος του αποδίδει τις εξής ανακαλύψεις:

Α) Ο κύκλος τέμνεται από τη διάμετρο του σε δύο ίσα μέρη.

Β) Οι γωνίες της βάσης ενός ισοσκελούς τριγώνου είναι ίσες.

Γ) Οι κατά κορυφήν γωνίες δύο ευθειών που τέμνονται είναι ίσες μεταξύ τους.

Δ) Η εγγεγραμμένη στο ημικύκλιο γωνία είναι πάντα ορθή (λέγεται μάλιστα ότι η ανακάλυψη αυτή ενθουσίασε τόσο πολύ τον Θαλή, που θυσίασε ένα βόδι).

Ε) Ένα τρίγωνο είναι δυνατόν να ορισθεί αν είναι γνωστή η βάση του και οι γωνίες της (το θεώρημα αυτό επιτρέπει τον υπολογισμό της απόστασης των πλοίων μέσα στη θάλασσα). Στις προτάσεις αυτές παραδοσιακά προστίθεται και το λεγόμενο «θεώρημα του Θαλή»: κάθε παράλληλος της πλευράς ενός τριγώνου ορίζει δύο όμοια τρίγωνα. Λέγεται ακόμα πως ο Θαλής κατάφερε να μετρήσει το ύψος των πυραμίδων από το μήκος της σκιάς τους, βάσει της σχέσης ενός, κάθετου στο έδαφος, ραβδιού με τη σκιά του. Λένε τέλος πως εξέτρεψε τον ρου του ποταμού Άλυ, καθιστώντας έτσι δυνατή τη διάβαση του από τα στρατεύματα του Κροίσου.

3. Η κοσμοθεωρία του Θαλή. Η γη επιπλέει στο νερό (Αριστοτέλης, Μετά τα Φυσικά, Α, 3,983 β 21 , Περί Ουρανού, Β, 13, 294 α 28) και το νερό είναι η αρχή των πάντων, (Αριστοτέλης, Μετά τα Φυσικά, Α, 983 β 6 επ.). Αξίζει να σταθεί κανείς στις κεφαλαιώδεις αυτές αποφάνσεις. Συχνά οι Ίωνες αποκαλούνταν υλοζωϊστές (από το ύλη) αν και σήμερα ο όρος αυτός θα πρέπει να γίνεται αποδεκτός μόνον όσο δεν μετατρέπεται σε συνώνυμο του σύγχρονου υλιστές, Θα ήταν άλλωστε πραγματικός αναχρονισμός να υποθέσει κανείς πως οι Έλληνες της εποχής εκείνης θα μπορούσαν να αποφαίνονται ότι τα πάντα πηγάζουν από την ύλη. Ο Α. Ριβώ μάλιστα κατέδειξε (Το πρόβλημα του γίγνεσθαι και η έννοια της ύλης στην ελληνική φιλοσοφία, 1906) πως «το πρόβλημα της ύλης δεν υφίσταται στην αρχαία φιλοσοφία» (σ. 2). Πράγματι, ο Θαλής δεν ήταν ο πρώτος που τόνισε τον ουσιώδη ρόλο του νερού ως αρχής. Οι Βαβυλώνιοι, οι Αιγύπτιοι, ακόμα κι αυτός ο Όμηρος στις μυθολογίες τους επεφύλασσαν, πριν από αυτόν, μια ιδιαίτερη θέση στο νερό. Άλλωστε η θεμελιώδης σημασία της βροχής για την ανάπτυξη των φυτών, καθώς και του νερού στην ανθρώπινη διατροφή, το θέαμα των ποταμών που παρασέρνουν την ιλύ και δημιουργούν προσχώσεις, η μελέτη της κυκλοφορίας των θρεπτικών χυμών μέσα στους φυτικούς ιστούς και της γονιμοποίησης στα ζώα δεν άφησαναδιά φορους τους Έλληνες. Αποφαινόμενος ο Θαλής ότι το ύδωρ είναι αρχή των πάντων, ίσως απολαμβάνει δίκαια τις τιμές που του επιφυλάσσει ο Μπέρνετ (σ. 48), λέγοντας πως ο Μιλήσιος φιλόσοφος δεν αναρωτάται πλέον περί του τι υπήρχε πριν απ' αυτό που τώρα υπάρχει, αλλά αντίθετα αναζητά από τι είναι φτιαγμένος ο κόσμος. Εκείνο όμως που συνιστά την ιδιαιτερότητα του στοχασμού του είναι τελικά η θεώρηση που είχε για την ενότητα του κόσμου, στην οποία εμμένοντας ο Νίτσε αντικρίζει μια γιγαντιαία γενίκευση»: «Ο Θαλής αντιλήφθηκε την ενότητα του Είναι κι όταν θέλησε να την εκφράσει μίλησε για το νερό». Αν όμως το νερό είναι η αρχή των πάντων, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως «πάντα πλήρη θεῶν εἶναι» (Αριστοτέλης, Περί Ψυχής, 411 α 7) και πως ο κόσμος έχει ψυχή: το κεχριμπάρι κι ο μαγνήτης μας δείχνουν πως και στο παραμικρό πράγμα υπάρχει ένα πνεύμα που το ζωντανεύει.

Ας αναφερθεί, τέλος, πως του αποδίδεται η πατρότητα της περίφημης ρήσης «γνώθι σαυτόν» και ότι κατά τον Διογένη Λαέρτιο (Α, 35) φέρονται ως δικά του τα παρακάτω αποφθέγματα: «Αρχαιότερο από όλα τα όντα είναι ο θεός, γιατί είναι αγέννητος. Το ωραιότερο πράγμα είναι ο κόσμος, γιατί είναι δημιούργημα του θεού. Το μεγαλύτερο πράγμα είναι ο χώρος, γιατί μπορεί να περιλάβει τα πάντα. Το πιο ισχυρό είναι η ανάγκη, γιατί κυριαρχεί πάνω σε όλα. Το πιο σοφό είναι ο χρόνος, γιατί αποκαλύπτει τα πάντα».

Πληθαίνουν οι μελέτες που αναζητούν τη νεότητα στο DNA αιωνόβιων

Τυχερά γονίδια

Ο Τζορτ Έμπερχαρντ, που γιόρτασε πρόσφατα τα 107 του χρόνια, έπαιζε και δίδασκε τένις μέχρι τα 92. Είναι ένας από τους 100 αιωνόβιους και υπεραιωνόβιους που θα μπορέσουν να διαβάσουν την πλήρη γενετική αλληλουχία τους, στο πλαίσιο ερευνητικού διαγωνισμού για το Βραβείο του Ιδρύματος X.

Ο διαγωνισμός είναι μάλιστα η τρίτη ερευνητική προσπάθεια αυτό το μήνα που εστιάζεται στο DNA των υπέργηρων.

Από τη στιγμή που θα φτάσει κανείς τα 105, «είναι απίθανο να έχει φτάσει εκεί χωρίς κάποιο γενετικό πλεονέκτημα» σχολίασε ο Τόμας Περλ, γηρίατρος του Πανεπιστημίου της Βοστόνης ο οποίος συμμετέχει στο διαγωνισμό.

O μη κερδοσκοπικός οργανισμός Χ Prize Foundation θα δώσει δέκα εκατομμύρια δολάρια στην πρώτη ερευνητική ομάδα που θα προσδιορίσει ολόκληρες τις γενετικές αλληλουχίες 100 ανθρώπων άνω των 100 ετών.

Θα είναι το πρώτο βήμα για την κατανόηση των γενετικών μυστικών της μακροζωίας, εκτίμησε ο διάσημος γενετιστής Κρεγκ Βέντερ, μέλος της κριτικής επιτροπής. «Χρειαζόμαστε 10.000 γονιδιώματα, και όχι 100, προκειμένου να κατανοήσουμε τη σχέση ανάμεσα στη γενετική, την ασθένεια και την υγεία» σχολίασε.

Η ανακοίνωση του διαγωνισμού έρχεται λίγες ημέρες μετά την παρουσίαση μιας ολλανδικής έρευνας στο γονιδίωμα μιας γυναίκας που ήταν η γηραιότερη του κόσμου όταν πέθανε σε ηλικία 115 ετών.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, επίσης, το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Scripps Health του Σαν Ντιέγκο ανακοίνωσε ότι θα προσδιορίσει τα πλήρη γονιδιώματα 1.000 ατόμων 80 έως 108 ετών.

Το εντυπωσιακό με πολλούς μαθουσάλες είναι ότι δεν ακολουθούσαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Ο Νιλ Μπαρζιλάι, ερευνητής του Κολεγίου Ιατρικής «Άλμπερτ Άινσταϊν» της Νέας Υόρκης αναφέρει ότι πολλοί από τους υπεραιωνόβιους που εξέτασε ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, δεν ασκούνταν και δεν προτιμούσαν τα φρούτα και τα λαχανικά.

Ο πλέον ηλικιωμένος του ασθενής, μια γυναίκα που πέθανε αυτό το μήνα λίγο πριν από τα 110α γενέθλιά της, κάπνισε επί 95 χρόνια.

Η τυχερή γιαγιά φαίνεται ότι είχε γονίδια που αντισταθμίζουν τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Μία από τις αδελφές της έζησε μέχρι τα 102, ενώ ένας από τους αδελφούς της εργάζεται ακόμα στα 105.

Πηγή

Σχεδιάστε με τα μάτια!

Ποιά είναι η τεχνολογία πίσω από τη συναρπαστική εξέλιξη;
Σχεδιάστε με τα μάτια!
Η πόρτα της δημιουργικότητας ανοίγει τώρα διάπλατη και σε όσους δεν έχουν σχεδιαστικό ταλέντο: Οι υπολογιστές θα σχεδιάζουν γι’ αυτούς, «διαβάζοντας» το βλέμμα τους!

Φαίνεται πως η χρονιά αυτή θα καταγραφεί ως ριζοσπαστική. Οχι για τους λόγους που εθνικώς φαντάζεστε... όχι. Τεχνολογικά μιλώντας, το 2011 μας αφήνει με δύο σπουδαίες ανατροπές του status quo της επικοινωνίας μας με τις συσκευές. Η πρώτη ήταν αυτή της φωνητικής επικοινωνίας, που μας παρέδωσε ως αποχαιρετιστήριο δώρο ο Στιβ Τζομπς, στο Siri του νέου iPhone της Apple. H δεύτερη είναι πολύ πιο σιωπηλή και άμεση: η καθοδήγηση των υπολογιστών με τη... ματιά.
Βέβαια, θα αντικρούσει κανείς ότι η τεχνολογία υπάρχει από τη δεκαετία του '80, με τα «head up dispays» των πιλότων πολεμικών αεροσκαφών. Ναι, αλλά ποτέ δεν είχε φτάσει στα χέρια του καθενός μας. Και, μάλιστα, με δυνατότητες ακόμη και τρισδιάστατης σχεδίασης!


Εκτόξευση της δημιουργικότητας
Το επίτευγμα ξεκίνησε ως σκέψη ενός καθηγητή σχεδιασμού σε «ανοιχτό πανεπιστήμιο», του Στιβ Γκάρνερ (Steve Garner), στο βρετανικό Open University. Βλέποντας πόσο πολλά και ταλαντούχα μυαλά εγκατέλειπαν την προσπάθεια σχεδιασμού των ιδεών τους είτε γιατί «δεν τους πήγαινε το χέρι» είτε διότι τα σχεδιαστικά προγράμματα των υπολογιστών (CAD) είχαν μακρά καμπύλη μάθησης, οραματίστηκε έναν πιο άμεσο τρόπο μορφοποίησης των σκέψεών τους. Συζήτησε το θέμα με την επίσης καθηγήτρια σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Leeds, την Αλισον Μακ Κέι (Alison Mckay), και έστρωσαν τους φοιτητές τους στη δουλειά. Η προσπάθειά τους καρποφόρησε ως ένα λογισμικό που παρακολουθεί την κίνηση της κόρης του ματιού στην οθόνη του υπολογιστή και τη «μεταφράζει» σε εντολές και επιλογές. Αν για παράδειγμα το ζητούμενο είναι να σχεδιάσεις μια «αλλιώτικη» τσαγιέρα, εστιάζεις στην καμπύλη της που θέλεις να αλλάξεις και το σχεδιαστικό πρόγραμμα σου παρουσιάζει ένα μενού διαφορετικών καμπυλών. «Ματιάζεις» αυτή που σου αρέσει και αρχίζεις τις τροποποιήσεις.
Δοκίμασαν τον νέο τρόπο σχεδίασης με πολλές ομάδες φοιτητών και επαγγελματιών σχεδιαστών και διαπίστωσαν ότι όντως ο συνδυασμός οφθαλμικής καθοδήγησης με κάποια χρήση του «ποντικιού» αρκεί για να κάνει τη διαφορά στην αύξηση της δημιουργικότητας, την ταχύτητα σχεδιασμού και την ενίσχυση της καινοτομικότητας των νέων προτάσεων. Τώρα, το επονομαζόμενο «Design with Vision» έχει αποκτήσει τη δική του ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο (http://design.open.ac.uk/DV /), όπου μάλιστα προσφέρουν δωρεάν το λογισμικό τους. Για μια επίδειξη του πώς δουλεύει, αγγλιστί, δείτε το βιντεοκλίπ: www.youtube.com/watch?v=8H2Yj1AvU84.

Eνα τσιπάκι, που έφτιαξαν στο ινστιτούτο Fraunhofer της Δρέσδης, μετατρέπει τα γυαλιά μας σε οπτικό πομποδέκτη υπολογιστών

Ποιος διαβάζει το βλέμμα μας;
Για την ανίχνευση της «σχεδιαστικής ματιάς», οι δημιουργοί του «Design with Vision» σημειώνουν ότι χρησιμοποιούν τη συσκευή X120 της σουηδικής εταιρείας Tobii. Τα προϊόντα της Tobii είναι γνωστά, από το 2001, και χρησιμοποιούνται κυρίως σε έρευνες μάρκετινγκ (π.χ. πού κοιτάμε όταν ξεφυλλίζουμε καταλόγους προϊόντων). Ο τρόπος λειτουργίας του Χ120 είναι σχετικά απλός: εκπέμπει μια υπεριώδη ακτίνα - όπως αυτή που εκπέμπει το χειριστήριο της τηλεόρασής μας - και με μια μικροκάμερα ανιχνεύει την ανάκλασή της στην κόρη του οφθαλμού μας. Μετά το αρχικό «καλιμπράρισμα» η κίνηση του ματιού μας μεταφράζεται επί της οθόνης σε «δείκτη ποντικιού».
Για την περίπτωση που η εν λόγω συσκευή σάς φανεί ακριβή (κοστίζει περίπου 400 ευρώ), υπάρχει και η λύση να χρησιμοποιήσετε τον συνδυασμό τής υπεριώδους ακτίνας ενός φωτογραφικού φλας με μια κάμερα υπολογιστή (webcam). To λογισμικό που «δένει» αυτά τα δυο το παρέχει δωρεάν το Πανεπιστήμιο ΙΤ της Κοπεγχάγης, στην ιστοσελίδα www.gazegroup.org/downloads/23-gazetracker.

Τα γυαλιά της αλληλεπίδρασης
Τα πιο νέα μοντέλα των κατασκευαστών συσκευών ανίχνευσης κόρης (eye-trackers) είναι ακόμη πιο φορητά: παρέχονται υπό μορφή γυαλιών, όπου πομπός και δέκτης είναι ενσωματωμένα στον σκελετό. Τα πρωτοείδαμε στην ταινία «Lara Coft: The Cradle of Life», αλλά τώρα πια μοιάζουν κυριολεκτικά με απλά γυαλιά. Για το θέμα του κόστους και αυτών υπάρχει επίσης μια λύση στα σκαριά, αυτή τη φορά από το γερμανικό ινστιτούτο Fraunhofer, στη Δρέσδη: Εφτιαξαν ένα μικροκύκλωμα CMOS που εμπεριέχει πομπό και δέκτη, σε μέγεθος διαστάσεων μόλις 19,3 Χ 17 χιλιοστά, που χωράει να μπει πίσω από τη γέφυρα των γυαλιών. Από τη μηδαμινή αυτή απόσταση μια μικρο-οθόνη προβάλλει στην κόρη των ματιών μας το περιεχόμενο της οθόνης του κανονικού υπολογιστή, δίνοντάς μας την αίσθηση ότι τα βλέπουμε από απόσταση ενός μέτρου! Μάλιστα, η οθονίτσα αυτή των γυαλιών είναι κατασκευασμένη από οργανικές διόδους (OLED) ώστε να είναι ευδιάκριτη ακόμη και στον ήλιο.
Οπότε, χάρη και στο ασύρματο των σημερινών συσκευών, μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας ξαπλωμένο στη βεράντα να... σχεδιάζει με τα μάτια τα όσα πριν ονειρεύτηκε! Οφείλω όμως να σας παραθέσω τον προβληματισμό δύο φίλων με τους οποίους συζήτησα το θέμα. Ο πρώτος ρώτησε: «Κάθε πότε θα τρέχεις να φορτίζεις τα γυαλιά;». Δεν είχε και πολύ άδικο, αλλά βρήκα γρήγορα την απάντηση: Στις 3 Οκτωβρίου 2011, δύο κινέζοι ερευνητές του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν δημοσίευσαν στο περιοδικό Energy and Environmental Science την ενεργειακή λύση για όλες τις μικροσυσκευές που «φυτρώνουν» στα γυαλιά. Είναι μια μεμβράνη από φθοριούχο πολυβινυλίδη (PVDF) που τοποθετείται στα ρουθούνια, πάλλεται από την αναπνοή μας και παράγει - πιεζοηλεκτρικά - ένα μικροβάτ ηλεκτρικής ενέργειας! Αρα με μπαταρία το σώμα μας θα μπορούμε να έχουμε την πολυπόθητη αυτονομία «σχεδιαστικής ματιάς», ή ό,τι άλλο βάλλει ο νους σας σε μια οθόνη.
Για την παρατήρηση του δεύτερου φίλου δεν έχω βρει ακόμη την απάντηση. Με ρώτησε: «Πόσο σίγουρος είσαι ότι δεν θα γίνουμε όλοι αλλήθωροι με αυτά τα μαραφέτια;»...

Πηγή

Η εκπληκτική απογείωση μιας πασχαλίτσας στα 7000FPS

Πασχαλίτσα 

Τραβηγμένο στα 7000 καρέ το δευτερόλεπτο, αυτό το μικρό πλασματάκι μοιάζει με το απόλυτο transformer.



Πηγή

Μια γλάστρα κυνηγάει τον ήλιο!

Ονομάζεται Plant' O' Matic και δεν είναι τίποτε άλλο από μια γλάστρα με ρόδες η οποία αναλαμβάνει να «ταξιδεύει» τη γλάστρα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας ανάλογα με την ηλιοφάνεια στο σπίτι. Χάρη στις ηλιακές κυψέλες που φέρει στο επάνω μέρος του, ο «κυνηγός» του ήλιου μετρά την ισχύ του φωτός. Οταν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο, ενεργοποιείται ο μηχανισμός κίνησης στη βάση της γλάστρας, με αποτέλεσμα το φυτό απλά να τα μαζεύει και να την... «κάνει» για πιο ηλιόλουστα σημεία.
Πίσω από την ευφάνταση ιδέα βρίσκεται ο Ισπανός Πεπ Τόρες. Πριν από λίγες ημέρες ο σχεδιαστής παρουσίασε την εφεύρεσή του στο πλαίσιο της 11ης Βρετανικής Εκθεσης Εφευρέσεων που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο. Αν και ιδιαίτερα πρακτική για την ευμάρεια των οικιακών φυτών, η γλάστρα Plant' O' Matic εγείρει, παρ' όλα αυτά, το εύλογο ερώτημα του τι γίνεται σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να τη χρησιμοποιήσει για περισσότερα από ένα φυτά. Για την ώρα, πάντως, ο επινοητής της δεν έχει αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία ως προς τα μελλοντικά σχέδιά του.

Πηγή

Μοναδικές στιγμές από το National Geographic

Υπάρχουν στιγμές που πρέπει να είσαι πολύ τυχερός για να τις ζήσεις. Πόσο μάλιστα να τύχει να έχεις και την φωτογραφική σου μηχανή μαζί για να την αποθανατίσεις.
Το National Geographic ξεχώρισε τις φωτογραφίες που αποθανάτισαν τις καλύτερες στιγμές των τελευταίων τριών χρόνων.


Μοναδικές στιγμές από το National Geographic


Μοναδικές στιγμές από το National Geographic


Μοναδικές στιγμές από το National Geographic


Μοναδικές στιγμές από το National Geographic


Μοναδικές στιγμές από το National Geographic


Μοναδικές στιγμές από το National Geographic


Μοναδικές στιγμές από το National Geographic


Μοναδικές στιγμές από το National Geographic


Μοναδικές στιγμές από το National Geographic


Μοναδικές στιγμές από το National Geographic


Μοναδικές στιγμές από το National Geographic


Μοναδικές στιγμές από το National Geographic


Μοναδικές στιγμές από το National Geographic


Μοναδικές στιγμές από το National Geographic


Μοναδικές στιγμές από το National Geographic


Μοναδικές στιγμές από το National Geographic


Μοναδικές στιγμές από το National Geographic


Μοναδικές στιγμές από το National Geographic


Μοναδικές στιγμές από το National Geographic


Μοναδικές στιγμές από το National Geographic


Μοναδικές στιγμές από το National Geographic


Μοναδικές στιγμές από το National Geographic


Μοναδικές στιγμές από το National Geographic


Μοναδικές στιγμές από το National Geographic


Μοναδικές στιγμές από το National Geographic


Μοναδικές στιγμές από το National Geographic


Μοναδικές στιγμές από το National Geographic


Μοναδικές στιγμές από το National Geographic


Μοναδικές στιγμές από το National Geographic


Μοναδικές στιγμές από το National Geographic


Μοναδικές στιγμές από το National Geographic


Μοναδικές στιγμές από το National Geographic


Μοναδικές στιγμές από το National Geographic


Μοναδικές στιγμές από το National Geographic

Πηγή