Μια ομάδα Αμερικανών αστρονόμων, μετά από πολύχρονες έρευνες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εδώ και χρόνια το μέγεθος του ηλιακού δίσκου έχει παραμείνει εντυπωσιακά –και απρόσμενα- σταθερό. Οι επιστήμονες έχουν ξαφνιαστεί από το γεγονός ότι η διάμετρος του ήλιου έχει αλλάξει λιγότερο από ένα εκατομμυριοστό κατά τα τελευταία 12 χρόνια, παρά τη διαρκή πύρινη αναστάτωση που επικρατεί διαρκώς στον ήλιο. Η διάμετρος του Ήλιου είναι σταθερά 1.500.000 km, άνακοίνωσαν οι ερευνητές.
Η δραστηριότητα το 2001 (αριστερά) και το 2009 (δεξιά)
«Η αμετάβλητη σταθερότητα του ήλιου μας δημιουργεί απορίες, δεδομένης τόσο της βιαιότητας των αλλαγών που βλέπουμε κάθε μέρα στην επιφάνειά του, όσο και των διακυμάνσεων που λαμβάνουν χώρα κατά τον 11ετή ηλιακό κύκλο», δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνητών Jeff Kuhn, διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας του πανεπιστημίου της Χαβάης και επικεφαλής του τοπικού αστεροσκοπείου Χαλεακάλα.
Η έρευνα του Κουν και των συνεργατών του εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διεθνούς προσπάθειας να κατανοηθεί η επίδραση του ήλιου στο γήινο κλίμα. «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε το κλίμα στη Γη, μέχρι να καταλάβουμε αυτές τις αλλαγές στον ήλιο», δήλωσε ο Jeff Kuhn.
Ο Kuhn και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν το παλαιό δορυφορικό παρατηρητήριο SOHO της NASA για να καταγράψουν τη διάμετρο του ήλιου και θα συνεχίσουν τις μετρήσεις τους με το νέο, τεχνολογικά εξελιγμένο και πιο ακριβές Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της NASA, το οποίο εκτοξεύτηκε στις 11 Φεβρουαρίου φέτος και αναμένεται να δώσει μια πληρέστερη από ποτέ εικόνα για τον ήλιο μας.
Όμως ακόμα πιο αναλυτικά στοιχεία αναμένεται να δώσει το υπό κατασκευή επίγειο Ηλιακό Τηλεσκόπιο Προηγμένης Τεχνολογίας (ATST), το οποίο θα λειτουργήσει στην περιοχή Haleakala της Χαβάης από το 2017. Το νέο όργανο θα είναι σε θέση να καταγράψει και την παραμικρή αλλαγή στην επιφάνεια του ήλιου.
Σε συνδυασμό με τα στοιχεία του τροχιακού παρατηρητηρίου SDO, οι επιστήμονες σε μερικά χρόνια ευελπιστούν ότι θα μπορούν να μπορούν να προβλέψουν τις επόμενες…κινήσεις του ήλιου.
Πηγή: Ελευθεροτυπία – space.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου