Η εταιρεία IDC έδωσε στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις της για το Ψηφιακό Σύμπαν, δηλαδή για το συνολικό όγκο των ψηφιακών δεδομένων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Σύμφωνα με τους αναλυτές της IDC, το Ψηφιακό Σύμπαν θα ξεπεράσει μέχρι το τέλος του 2010 τα 1,2 zettabytes, δηλαδή πάνω ένα δισεκατομμύριο terabytes. Να σημειωθεί ότι στο τέλος του 2009 ο όγκος του Ψηφιακού Σύμπαντος υπολογίστηκε στα 0,8 zettabytes.
Η εκτίμηση αυτή σημαίνει ότι τα ψηφιακά δεδομένα θα αυξηθούν περισσότερο από 50% μέσα στη χρονιά που διανύουμε. Ο ρυθμός αύξησης προκαλεί δέος, ωστόσο υπάρχει λογική εξήγηση. Η συνεχής διάδοση των multimedia αρχείων, καθώς και σταδιακό πέρασμα των παραδοσιακών ΜΜΕ στη νέα εποχή (π.χ. ψηφιακή τηλεόραση) ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την έκρηξη των ψηφιακών δεδομένων.
Είναι δε τέτοια η τάση, που οι αναλυτές εκτιμούν ότι το 2020 θα έχουμε 44 φορές περισσότερα ψηφιακά δεδομένα απ' όσα έχουμε αυτή τη στιγμή. Για να δώσουν μια σχετική τάξη μεγέθους, οι αναλυτές λένε ότι τα 1,2 zettabytes του 2010 θα μπορούσαν να απεικονιστούν ως μια στίβα από DVD γεμάτα δεδομένα, η οποία θα κάλυπτε δύο φορές την απόσταση από τη Γη στη Σελήνη, δηλαδή περίπου 760 χιλιάδες χιλιόμετρα. Μέχρι το 2020, η στίβα αυτή θα έχει καλύψει τη μισή απόσταση ανάμεσα στη Γη και την Άρη.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα της IDC είναι η διαπίστωση ότι το 75% του ψηφιακού σύμπαντος αποτελείται από αντίγραφα δεδομένων που υπάρχουν ήδη. Με άλλα λόγια, μόνο το 25% είναι μοναδικά (unique) δεδομένα.
Όσον αφορά την αντιστοιχία με τον πληθυσμό της Γης, σε κάθε κάτοικο του πλανήτη αντιστοιχούν περίπου 176 gigabytes δεδομένων, επί συνόλου 1,2 zettabytes που εκτιμώνται για το 2010.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου