Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Howard Carter: Η Google τιμά τον διάσημο αρχαιολόγο


Το σημερινό doodle της Google, που απεικονίζει έναν αρχαιολόγο που θαυμάζει αιγυπτιακά μνημεία, μας "οδηγεί" στο όνομα του Howard Carter, του αρχαιολόγου που ανακάλυψε μετά από χρόνια προσπαθειών, τον τάφο του Τουταγχαμών.

Ο Άγγλος αρχαιολόγος, το 1922, με την ομάδα του εντόπισαν μια σειρά κρυμμένων σκαλιών που οδηγούσαν σε μια σφραγισμένη πύλη που έφερε πάνω της χαραγμένο το όνομα….Τουταγχαμών.

Ο Howard Carter ο οποίος γεννήθηκε στις 9 Μαΐου 1874 στο Λονδίνο, αρχικά εκπαιδεύτηκε ως ζωγράφος και εστάλη στην Αίγυπτο από την ηλικία των 17 για να βοηθήσει στην ανασκαφή και καταγραφή των αρχαίων αιγυπτιακών τάφων. Είχε διοριστεί ως ο πρώτος επικεφαλής επιθεωρητής της υπηρεσίας Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, το 1899 και ήταν επόπτης για μια σειρά από ανασκαφές στη Λούξορ, πριν μεταφέρθηκε το 1904 στην Επιθεώρηση της Κάτω Αιγύπτου.

Εργάστηκε από το 1907 για τον Λόρδο Carnarvon και είχε αναλάβει να επιβλέπει αιγυπτιακή ανασκαφές του, αλλά τέθηκε υπό πίεση για να κάνει μια σημαντική ανακάλυψη .

Τον Νοέμβριο του 1922, ο Κάρτερ έγραψε στο ημερολόγιό του: " Ανακαλύφθηκε τάφος κάτω από τον τάφο του Ρά,ψη του VI και βρέθηκαν άθικτες σφραγίδες"

Ο Howard Carter στη συνέχεια έγινε ο πρώτος άνθρωπος που μετά από 33 αιώνες έφερε στην επιφάνεια τον τάφο, και πέρασε χρόνια για να τεκμηριώθουν τα χιλιάδες αντικείμενα από τον τάφο.

Λέγεται ότι αρχικά έκανε την "είσοδο" στον τάφο με μια σμίλη που η γιαγιά του είχε δώσει για την 17η γενέθλια του.

Όταν ρωτήθηκε από τον λόρδο Carnarvon: «Μπορείς να δεις τίποτα", απάντησε ο αρχαιολόγος με τα πλέον διάσημα λόγια: "Ναι, υπέροχα πράγματα."("Yes, wonderful things.")

Συνολικά 5.398 αντικείμενα βρέθηκαν, που πραγματικά καλύπτουν κάθε πτυχή της αρχαίας αιγυπτιακής ζωής, από τα όπλα και άρματα με μουσικά όργανα, ρούχα, καλλυντικά.

Πέθανε από λέμφωμα το 1939 στην ηλικία των 64, μόλις επτά χρόνια μετά το τέλος της ανασκαφής του, και προτού να μπορέσει να δημοσιεύσει τα ευρήματά του πλήρως.


Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου