Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Ενδεχομένως μικρότερη του αναμενομένου η άνοδος της στάθμης των θαλασσών

Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών ίσως να μην είναι τόσο μεγάλη τελικά, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

Η άνοδος του επιπέδου των θαλασσών του πλανήτη μας, εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας και της κλιματικής αλλαγής, είναι απίθανο να είναι τόσο μεγάλη, όσο προβλέπουν τα χειρότερα επιστημονικά σενάρια, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα που διαπίστωσε ότι οι τεράστιοι πάγοι της Γροιλανδίας λιώνουν και χύνονται στη θάλασσα με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι πίστευαν ως τώρα οι επιστήμονες.

Πάντως οι ερευνητές, με επικεφαλής την Τουίλα Μουν του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Science», σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», επισημαίνουν ότι οι πάγοι της Γης συνεχίζουν να λιώνουν με αυξανόμενο ρυθμό και η στάθμη των υδάτων ασφαλώς θα ανέβει (αν και μάλλον όχι στο χειρότερο επίπεδο που είχαν εκτιμήσει πριν οι επιστήμονες), απειλώντας πολλές παράκτιες περιοχές.

Οι επιστήμονες πάντως παραδέχονται ότι στο ζήτημα της μεταβολής της στάθμης των υδάτων παγκοσμίως, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στις προβλέψεις τους για το τι πρόκειται να συμβεί. Όπως σχολίασε ο κλιματολόγος Τζος Γουίλις του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της NASA, επίσης στο «Science», «γνωρίζουμε ότι η στάθμη των θαλασσών θα ανεβεί, αλλά πόσο πολύ, πόσο γρήγορα και πού, πραγματικά δεν ξέρουμε».

Μαζί με την Ανταρκτική, οι όγκοι πάγου της Γροιλανδίας συνεισφέρουν περισσότερο από κάθε άλλη παγωμένη περιοχή του πλανήτη στην άνοδο της στάθμης των υδάτων, καθώς λιώνουν και χύνουν περίπου 250 δισεκατομμύρια τόνους πρόσθετου νερού στους ωκεανούς κάθε χρόνο. Η νέα μελέτη χρησιμοποίησε για πρώτη φορά δορυφορικά δεδομένα για να παρακολουθήσει τη διαχρονική εξέλιξη άνω των 200 παγετώνων της Γροιλανδίας κατά την περίοδο 2000- 2010.

«Διαπιστώσαμε ότι το λιώσιμο των πάγων δεν ακολουθεί το χειρότερο δυνατό σενάριο, όμως οι παγετώνες λιώνουν με επιταχυνόμενο ρυθμό και δεν βλέπουμε καθόλου σημάδια ότι αυτό θα σταματήσει», δήλωσε η Μουν.

Το πόσο πολύπλοκη είναι η δυναμική της κλιματικής αλλαγής και οι επιπτώσεις της στους πάγους, φαίνεται από μια πρόσφατη έρευνα που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι υψηλότερες κορυφές της οροσειράς των Ιμαλαΐων δεν έχουν χάσει καθόλου πάγους κατά την τελευταία δεκαετία, ενώ μία άλλη μελέτη διαπίστωσε μάλιστα ότι οι παγετώνες στο Καρακορούμ έχουν αυξηθεί κατά τα τελευταία δέκα χρόνια.

Όμως η συνεισφορά των Ιμαλαΐων, των 'Αλπεων, των 'Ανδεων και των άλλων μεγάλων παγωμένων οροσειρών του πλανήτη, στον βαθμό και με το ρυθμό που λιώνουν, όσον αφορά την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, δεν μπορεί να συγκριθεί με τις δύο τεράστιες παγωμένες περιοχές της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής. Συνολικά 443 έως 629 δισεκατομμύρια τόνοι παγωμένου νερού από τους λιωμένους πάγους χύνεται στους ωκεανούς κάθε χρόνο, αυξάνεται τη στάθμη τους κατά περίπου ενάμισι χιλιοστό ετησίως, επιπροσθέτως στα δύο χιλιοστά τον χρόνο, που ανεβαίνει το επίπεδο των υδάτων μόνο και μόνο επειδή θερμαίνονται και διαστέλλονται.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες προβλέψεις, στη διάρκεια του 21ού αιώνα η στάθμη των υδάτων θα ανέβει από 20 εκατοστά έως δύο μέτρα σε όλο τον πλανήτη. Με βάση τις μέχρι τώρα μετρήσεις στις θάλασσες της Γης, οι επιστήμονες θεωρούν πιθανή μία συνεχή μέση άνοδο της στάθμης της τάξης των τριών χιλιοστών ετησίως, χωρίς να αποκλείεται να είναι μεγαλύτερη, ιδίως κατά τόπους.

Οι ωκεανοί της Γης δεν είναι όπως το νερό σε μία μπανιέρα, δηλαδή να ανεβαίνει ομοιόμορφα το επίπεδό τους, όταν χύνεται περισσότερο νερό σε αυτούς. Έτσι, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επηρεάσει διαφορετικά τις θάλασσες του πλανήτη και σε άλλες τα νερά να ανέβουν περισσότερο από τον προβλεπόμενο μέσο όρο και σε άλλες λιγότερο.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου