Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

«Αλεξίσφαιρο» δέρμα

Ποιος θα φανταζόταν ότι λίγο κατσικίσιο γάλα πλούσιο σε πρωτεΐνες μεταξιού αράχνης θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία «τεθωρακισμένου» δέρματος. Ως γνωστόν, το μετάξι της αράχνης είναι τέσσερις φορές ισχυρότερο από το κέβλαρ, το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή αλεξίσφαιρων γιλέκων.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα στις ΗΠΑ και από το Πανεπιστήμιο Λάιντεν στην Ολλανδία ζήλεψαν τις υπερφυσικές δυνάμεις των υπερηρώων και δημιούργησαν ένα δέρμα άτρωτο.
Αρχικά οι ερευνητές τροποποίησαν γενετικά κατσίκες ώστε να παράγουν γάλα πλούσιο σε πρωτεΐνες του πανίσχυρου μεταξιού της αράχνης. Στη συνέχεια με το γάλα έφτιαξαν ένα αλεξίσφαιρο υλικό. Μέσα σε διάστημα πέντε εβδομάδων καλλιέργησαν γύρω του ανθρώπινα κύτταρα.
«Επιστημονική φαντασία; Ισως» απαντά η ερευνήτρια Τζαλίλα Εσαΐντι. «Το σίγουρο είναι ότι μέσα από το συγκεκριμένο πείραμα μπορούμε να καταλάβουμε πού θα μπορούσε να οδηγήσει η ιδέα αυτή».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το τελικό υλικό είναι ικανό να «φρενάρει» μόνο σφαίρες που ταξιδεύουν με μικρή ταχύτητα. Ως τις 8 Ιανουαρίου το «ατσάλινο» δέρμα βρισκόταν σε έκθεση για το κοινό στο Εθνικό Μουσείο Ιστορίας του Λάιντεν στην Ολλανδία.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου