Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Μίνι ηλεκτροσόκ στον εγκέφαλο επαναφέρει τη μνήμη

Πειραματική μέθοδος δίνει ελπίδες για όσους πάσχουν από άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ

Μια νέα, μη φαρμακευτική, πειραματική και ανώδυνη μέθοδος δίνει ελπίδες αντιμετώπισης του προβλήματος της απώλειας μνήμης σε άτομα που πάσχουν από άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ. Οι ειδικοί κατάφεραν να διεγείρουν με ρεύμα εν τω βάθει δομές του εγκεφάλου και να επαναφέρουν, σε όλους όσοι συμμετείχαν στην κλινική μελέτη, τη μνήμη και τη γνωσιακή λειτουργία.
Σύμφωνα με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες (UCLA), η νέα μέθοδος βελτίωσης της μνήμης μέσω ηλεκτρικής διέγερσης συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες τοποθέτησαν ειδικό ηλεκτρόδιο και το καθοδήγησαν βαθιά μέσα στον εγκέφαλο, με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών και ενός στερεοτακτικού πλαισίου που είχε τοποθετηθεί στο κεφάλι. Ο ασθενής ήταν ξύπνιος καθ' όλη τη διάρκεια της επέμβασης. Το ηλεκτρόδιο, όταν έφτασε στο επιθυμητό σημείο, άρχισε να απελευθερώνει ελεγχόμενο ηλεκτρικό ρεύμα. Εκανε δηλαδή μίνι ηλεκτροσόκ μέσα στον εγκέφαλο.
Επειτα από αυτό υπέβαλαν τους ασθενείς σε ένα πείραμα μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Το κομπιούτερ είχε ένα παιχνίδι που αφορούσε την ικανότητα περιήγησης των ασθενών σε ρόλο ταξιτζή, μέσα από λαβυρινθώδεις δρόμους μιας εικονικής πόλης. Οπως φάνηκε, η μνήμη τους και η γνωσιακή τους ικανότητα πάνω στις σωστές διαδρομές βελτιώθηκαν, όταν υπήρξε ηλεκτρική διέγερση του συγκεκριμένου τμήματος του εγκεφάλου.
Ακολούθως, υπέβαλαν σε τεστ αξιολόγησης τους συμμετέχοντες και όλοι τους είχαν βελτιωμένη γνωσιακή λειτουργία και περισσότερη μνήμη.
Οι ειδικοί ευελπιστούν ότι στο μέλλον η νέα τεχνική θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία ενός διεγέρτη εγκεφάλου, όπως είναι οι βηματοδότες για την καρδιά, τον οποίο θα χρησιμοποιούν και οι υγιείς άνθρωποι όταν επιθυμούν να αυξήσουν τη μνήμη τους, αλλά και όσοι πάσχουν από απώλεια μνήμης λόγω άνοιας, νόσου Αλτσχάιμερ ή απλώς λόγω προχωρημένης ηλικίας.
Περαιτέρω έρευνες θα δείξουν αν αυτή η τεχνική επιφέρει βελτίωση σε όλα τα άλλα είδη μνήμης (αυτοβιογραφική, λεκτική κ.ά.). 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου