Αποστολή από τον Καναδά αναχωρεί για να «κινηματογραφήσει» ένα ηλεκτρονικό ομοίωμα του διασημότερου ναυαγίου της Ιστορίας!
Θέλετε να κολυμπήσετε στο βυθισμένο κατάστρωμα του «Τιτανικού»; Να βουτήξετε στη σκοτεινή αίθουσα χορού ή να περάσετε μέσα από τα σπασμένα φινιστρίνια; Δεν θα χρειαστείτε καταδυτικό εξοπλισμό, παρά μόνο έναν υπολογιστή.
Αυτή την Κυριακή αναχωρεί από τον Καναδά μια αποστολή προς το διασημότερο ναυάγιο του κόσμου με στόχο να «κατασκευάσει» ένα ηλεκτρονικό ομοίωμα του πλοίου που κείται σχεδόν τέσσερα χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας και τα κομμάτια του είναι διασκορπισμένα στον βυθό, σε μια έκταση 4,8 x 3,2 χλμ.
Στις 20 ημέρες που θα διαρκέσει η αποστολή, ηλεκτρονικές κάμερες και ηχοβολιστικά μηχανήματα (σόναρ) θα στέλνουν στοιχεία στους υπολογιστές που θα βρίσκονται σε ένα σκάφος πάνω από το σημείο του ναυαγίου.
Άλλος στόχος της αποστολής είναι να υπολογιστεί πόσο γρήγορα αποσυντίθενται τα απομεινάρια του υπερωκεάνιου σε πίεση 400 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που υπάρχει στην επιφάνεια της Γης.
Οι επιστήμονες θα δώσουν σε όλον τον κόσμο την ευκαιρία να εξερευνήσει κάθε γωνιά του Τιτανικού, που βυθίστηκε πριν από σχεδόν 100 χρόνια, αναρτώντας το τρισδιάστατο μοντέλο στο Ιnternet. «Για πρώτη φορά θα πάρουμε λεπτομερή, τρισδιάστατα στοιχεία» είπε μιλώντας στον βρετανικό «Ιndependent» ο Τζέιμς Ντελγάδο, πρόεδρος του τεξανικού Ινστιτούτου Ναυτικής Αρχαιολογίας και συνυπεύθυνος της αποστολής. «Είναι η πρώτη φορά που κάποιος κοιτάζει, καταγράφει και φέρνει πίσω στην επιφάνεια την αίσθηση ολόκληρου του σημείου του ναυαγίου».
Το σημείο αυτό, το οποίο πρωτοεντόπισε ο Ρόμπερτ Μπάλαρντ το 1985, αποτελεί τον τάφο όχι μόνο του υπερωκεάνιου αλλά και των 1.522 ανθρώπων που βυθίστηκαν μαζί του όταν ένα παγόβουνο διατρύπησε τη γάστρα του στις 15 Απριλίου 1912. Προηγούμενες αποστολές είχαν επικεντρωθεί στη συλλογή χιλιάδων καλλιτεχνημάτων από το ναυάγιο, από πορσελάνινα πιάτα ως αντικείμενα που ανήκαν στους επιβάτες, ή στην απλή κινηματογράφηση του σπασμένου κουφαριού, κυρίως από τον σκηνοθέτη του Χόλιγουντ Τζέιμς Κάμερον.
«Θα το δούμε σαν αρχαιολογικό χώρο»
Τις προηγούμενες αποστολές- η τελευταία πραγματοποιήθηκε το 2004- δεν τις έβλεπαν με καλό μάτι οι επιστήμονες, ενώ πολλοί τις θεωρούσαν λεηλασία για εμπορικό κέρδος. Τις χρηματοδοτεί η ιδιωτική εταιρεία RΜS Τitanic από την Ατλάντα, η οποία έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα διάσωσης του πλοίου.
Αυτή τη φορά σχεδίασε μια αποστολή που έλαβε την έγκριση της ωκεανογραφικής κοινότητας. Παρ΄ ότι ένας από τους στόχους είναι να καταγραφούν όλα τα εναπομείναντα καλλιτεχνήματα, τίποτε δεν θα ανελκυσθεί στην επιφάνεια. «Για πρώτη φορά θα του συμπεριφερθούμε σαν αρχαιολογικό χώρο έχοντας δύο πράγματα κατά νουν:πρώτον,να ενισχύσουμε την ίδια την ιστορία του “Τιτανικού” και, δεύτερον, να κατανοήσουμε σε ποια κατάσταση βρίσκεται πραγματικά» λέει ο ωκεανογράφος Ντέιβιντ Γκάλο.
Ολη η εργασία στον βυθό θα πραγματοποιηθεί από μη επανδρωμένα σκάφη, μερικά συνδεδεμένα με καλώδιο, άλλα αυτόνομα, όπως το RΕΜUS (τηλεχειριζόμενη συσκευή περιβαλλοντικών μετρήσεων), ένα σκάφος σε σχήμα τορπίλης που θα πραγματοποιεί επαναλαμβανόμενους κύκλους πάνω από το σημείο του ναυαγίου για να συλλέξει στοιχεία. Σημειωτέον ότι μεγάλο μέρος του ναυαγίου, ως και 40%, παραμένει ανεξερεύνητο.
Πηγή
«Η ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ»
Πριν από 36 δευτερόλεπτα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου