Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Ένας νέος λόγος να κόψετε το κάπνισμα

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα υπάρχει ένας ακόμη σημαντικός λόγος για να σταματήσετε το κάπνισμα με τη νέα χρονιά που προστίθεται σε όσους ίσως ήδη γνωρίζετε.


Αντίθετα με τη διαδεδομένη αντίληψη, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το κάπνισμα δεν συμβάλλει στην ανακούφιση μας από το άγχος, όμως η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μας βοηθήσει να το αντιμετωπίσουμε.
Βρετανοί ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα άγχους σε σχεδόν 500 καπνιστές, πριν και μετά την προσπάθεια τους να σταματήσουν το κάπνισμα. Ένας στους πέντε δήλωσε ότι κάπνιζε για να αντιμετωπίσει το άγχος καλύτερα.
Όλοι τους οι καπνιστές έλαβαν μέρος σε ένα πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος του NHS. Σε όλους δόθηκαν επιθέματα νικοτίνης και συμμετείχαν σε δύο συναντήσεις με ειδικούς το μήνα.
Έξι μήνες μετά, 68 από τους 491 εξακολουθούσαν να απέχουν από το κάπνισμα και είχαν λιγότερο άγχος από ό, τι πριν.
Ωστόσο, εκείνοι που προσπάθησαν να το κόψουν και απέτυχαν εκδήλωναν περισσότερο άγχος από ό, τι στην αρχή, όπως αναφέρεται στην έκθεση που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Psychiatry.
Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το King s College του Λονδίνου, δήλωσαν: «Η πεποίθηση ότι το κάπνισμα μας ανακουφίζει από το στρες είναι διάχυτη, αλλά είναι σίγουρα λάθος».
«Το αντίθετο συμβαίνει: το κάπνισμα πιθανότατα προκαλεί νευρικότητα και οι καπνιστές πρέπει να το γνωρίζουν ώστε να κατανοήσουν πώς η δική τους εμπειρία σε σχέση με το κάπνισμα και το στρες μπορεί να είναι παραπλανητική».
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η σύγχυση γύρω από το θέμα, έχει προκύψει επειδή ένα από τα (παροδικά) αποτελέσματα της διακοπής της νικοτίνης είναι η νευρικότητα.
Οι καπνιστές που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα και επιθυμούν διακαώς να καπνίσουν, υποφέρουν επανειλημμένα από αυτό το συναίσθημα όλη την ημέρα και θεωρούν ότι ένα τσιγάρο θα τους βοηθήσει να ηρεμήσουν. Όμως, ενώ το κάπνισμα μπορεί ίσως να βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος που σχετίζεται με την έλλειψη της νικοτίνης, μάλλον δεν προσφέρει τίποτα στην αντιμετώπιση του άγχους της καθημερινότητας.
Οι ερευνητές δεν μπορούν να απαντήσουν με βεβαιότητα γιατί τα επίπεδα του άγχους αυξήθηκαν σε εκείνους που απέτυχαν να σταματήσουν το κάπνισμα, αλλά πιθανολογούν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στην αποτυχία τους και στην ανησυχία που τους προκαλεί η σκέψη της ζημιάς που μπορεί αυτή η συνήθεια να κάνει στην υγεία τους.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου