Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Εξωτικά είδη ζώων που πήραν ονόματα διασημοτήτων

Και ο Μάρλεϊ στο κλαμπ

Το Gnanthia marleyi, το παρασιτικό καρκινοειδές που ακούει ρέγκε (Πηγή: John Artim, Arkansas State University)   
Το Gnanthia marleyi, το παρασιτικό καρκινοειδές που ακούει ρέγκε

Έστω και μετά θάνατον, ο Μπομπ Μάρλεϊ έγινε αυτή την εβδομάδα ο τελευταίος σταρ που είχε την τιμή να δώσει το όνομά του σε ένα είδος -συγκεκριμένα, ένα καρκινοειδές από την πατρίδα του την Καραϊβική.

Το Gnanthia marleyi είναι ένα αιμοβόρο παράσιτο που κρύβεται ανάμεσα στα κοράλλια της ανατολικής Καραϊβικής και επιτίθεται σε ψάρια για τους πιει το αίμα.

«Έδωσα το όνομα του Μπομπ Μάρλεϊ σε αυτό το είδος, το οποίο είναι πραγματικό θαύμα της φύσης, λόγω του σεβασμού και του θαυμασμού που τρέφω για τη μουσική του Μάρλεϊ» εξήγησε ο Πολ Σίκελ, καθηγητής Θαλάσσιας Οικολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Άρκανσο.

«Εξάλλου», πρόσθεσε, «το είδος αυτό ανήκει στην Καραϊβική όπως και ο Μάρλεϊ».

Το παρασιτικό καρκινοειδές περιγράφεται ως νέο είδος στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης Zootaxa.

Οι επίσημες ονομασίες όλων των ειδών -από τα βακτήρια και τους μύκητες μέχρι τα ζώα και τα φυτά- αποτελούνται από δύο λατινικές λέξεις: η πρώτη (πχ Homo) δηλώνει το γένος του είδους, ακριβώς όπως το επίθετο ενός ανθρώπου αντιστοιχεί στην οικογένεια από την οποία προέρχεται. Η δεύτερη λέξη (πχ sapiens) είναι το όνομα που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο είδος, όπως τα ανθρώπινα μικρά ονόματα.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου