Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012

Σχεδόν οι μισοί Έλληνες δεν έχουν μπει στο Διαδίκτυο

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα τελευταία στοιχεία του Ευρωβαρομέτρου που βασίζονται σε έρευνα της TNS Group αναφορικά με τη σχέση των Ελλήνων και του Διαδικτύου. Πολύ απλώς, γιατί η Ελλάδα είναι η χώρα - μέλος της ΕΕ με το υψηλότερο ποσοστό (44%) πολιτών που δηλώνουν ότι δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το Διαδίκτυο! Και γενικότερα η σχέση μας με το Internet δεν δείχνει να είναι και η καλύτερη δυνατή, ιδίως σε τομείς όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Το ποσοστό των Ευρωπαίων που δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το Διαδίκτυο είναι στο 29%. Επίσης, οι Ευρωπαίοι «σερφάρουν» στο Διαδίκτυο αρκετές φορές την ημέρα σε ποσοστό 39%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στη χώρα μας είναι μόλις στο 27%. Συνολικά, το 53% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι είναι στο online τουλάχιστον μία φορά την ημέρα όταν στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 38%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρομέτρου, τα οποία βασίζονται σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Αξιοσημείωτο είναι πως το 24% των Ευρωπαίων έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω του «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου του έναντι μόλις 9% που είναι στην Ελλάδα. Το ποσοστό είναι πολύ χαμηλό αν αναλογιστεί κανείς ότι οι πωλήσεις των smartphones σε ετήσια βάση ξεπερνούν το 1 εκατ. και οι συσκευές iPhone είναι παντού. Φαίνεται πως είτε άπαντες χρησιμοποιούν το WiFi είτε το iPhone είναι μόνο για "μόστρα".
Οι Έλληνες ενημερώνονται online με το 76% να διαβάζει ειδήσεις στο Διαδίκτυο (έναντι 64% που είναι στην ΕΕ), ενώ ένας κύριος λόγος που είναι στο Internet είναι οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter), καθώς τις χρησιμοποιούν το 68% των εγχώριων χρηστών έναντι 52% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.
Αξιοσημείωτο είναι πως οι Έλληνες γενικώς φοβούνται τις συναλλαγές στο Διαδίκτυο. Είναι εντυπωσιακό πως μόνο το 9% στην Ελλάδα πραγματοποιεί ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές έναντι 48% που είναι στην ΕΕ, ενώ μόλις το 26% κάνει online αγορές (έναντι 53%) και μόλις το 4% πουλά πράγματα στο Διαδίκτυο (έναντι 20%). Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο πως το 54% στην Ελλάδα προτιμά να πραγματοποιεί αυτοπροσώπως τις συναλλαγές του έναντι 24% που είναι στην ΕΕ.
Γενικότερα, μόλις το 37% των Ελλήνων (έναντι 69% στην ΕΕ) αισθάνεται ασφάλεια για τις online συναλλαγές και το 45% ανησυχεί για την κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων του. Βέβαια, από την άλλη, μόλις το 36% έχει εγκαταστήσει λογισμικό προστασίας από τους ιούς και μόλις το 34% δεν ανοίγει μηνύματα από ανθρώπους που δεν γνωρίζει! Τα αντίστοιχα ποσοστά στην ΕΕ είναι 51% και 43%.
Από την άλλη πλευρά, τα ποσοστά των Ελλήνων χρηστών που δηλώνουν πως έχουν πέσει θύμα απάτης στο Διαδίκτυο είναι σαφώς μικρότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το ότι μόλις το 27% δηλώνει «καλά ενημερωμένος/η» για τα κυβερνοεγκλήματα.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου