Τρίτη, 3 Ιουλίου 2012

Προς επιβεβαίωση της ανακάλυψης του μηχανισμού του Χιγκς


Την επιβεβαίωση της ανακάλυψης του μηχανισμού του Χιγκς στο επιστημονικό συνέδριο που οργανώνει ο CERN την Τετάρτη αναμένει ο φυσικός Φρανσουά Ενγκλέρ, καθηγητής του Ελευθέρου Πανεπιστήμιου των Βρυξελλών ULB.
Σύμφωνα με το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ATS, ο Βέλγος επιστήμονας, εκ των πρωτεργατών της ανακάλυψης, θα μπει έτσι και στον κατάλογο των υποψηφίων για το βραβείο Νόμπελ. Το μποζόνιο Μπράουτ-Ενγκλέρ-Χιγκς αποκαλείται επίσης και μποζόνιο του Χιγκς ή «σωματίδιο του Θεού».
Η επικύρωση της ύπαρξης του μποζονίου αναμένεται να κάνει αίσθηση, αφού «όλη η φυσική από την αρχή του 20ού αιώνα βασίζεται σε αυτό», εξήγησε ο Ενγκλέρ. Μαζί με τον συνάδελφό του Ρόμπερτ Μπράουτ, που έχει πλέον πεθάνει, και τον Βρετανό Πίτερ Χιγκς είχαν εισηγηθεί το 1964 την ύπαρξη αυτού του «μηχανισμού του Χιγκς», ο οποίος εξηγεί τη μάζα των άλλων στοιχειωδών σωματιδίων.
Το αμερικανικό εργαστήριο Fermilab ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τα τελευταία δεδομένα από τον επιταχυντή σωματιδίων Tevatron δείχνουν ότι το μποζόνιο υπάρχει. Ωστόσο «θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) στην Ευρώπη για να επιβεβαιώσουμε αυτήν την ανακάλυψη», τόνισε ο εκπρόσωπος του εργαστηρίου Ρομπ Ρόζερ σε ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Fermilab.
Ο CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών) στον οποίο ανήκει ο LHC, έχει ανακοινώσει ότι την Τετάρτη θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη για να ανακοινωθούν οι τελευταίες ανακαλύψεις από τα πειράματα για την αναζήτηση του μποζονίου του Χιγκς. Στην επιστημονική κοινότητα κυκλοφορούν ήδη φήμες ότι πρόκειται να γίνει μια πολύ σημαντική ανακοίνωση.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου