Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Πιο κοντά στην κυκλοφορία το «ιπτάμενο αυτοκίνητο»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε προ η πρώτη φάση των δοκιμαστικών πτήσεων του «ιπτάμενου αυτοκινήτου» Transition της αμερικανικής εταιρείας Terrafugia. Οι δοκιμές γίνονται σε έξι φάσεις προκειμένου το αυτοκίνητο να αδειοδοτηθεί από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) των ΗΠΑ και να ξεκινήσει στη συνέχεια η μαζική παραγωγή και κυκλοφορία του.


Οι πτήσεις περιελάμβαναν ελέγχους για τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου στον αέρα, τόσο με αναμμένες όσο και με σβηστές τις μηχανές, για τις θερμοκρασίες που αναπτύσσει ο κινητήρας του, αλλά και για τις ταχύτητες περιστροφής της έλικάς του σε διάφορες συνθήκες πτήσης.



Βέβαια, σκοπός της Terrafugia είναι το Transition να μην πάρει μόνο άδεια από την FAA, ως ελαφρύ αεροσκάφος, αλλά και από την αμερικανική Υπηρεσία Ασφάλειας Εθνικών Οδών (NHTSA), ώστε το «ιπτάμενο αυτοκίνητο» να μπορεί να κινηθεί στους δρόμους όπως και οποιοδήποτε άλλο συμβατικό Ι.Χ. Άλλωστε, η καινοτομία του Transition είναι ότι τα μήκους οκτώ μέτρων φτερά του μπορούν να συμπτύσσονται στο αμάξωμα, μειώνοντας το πλάτος του στα 2,3 μέτρα. Τότε, το διθέσιο όχημα θα μπορεί να κυκλοφορεί σαν κανονικό αυτοκίνητο.

Όταν ο ιδιοκτήτης του θα θέλει να καλύψει μεγαλύτερες αποστάσεις, ή απλώς όταν οι δρόμοι είναι μποτιλιαρισμένοι, θα μπορεί να το οδηγεί στον πλησιέστερο αεροδιάδρομο, από το οποίο θα απογειώνεται για να φτάνει πετώντας στον αεροδρόμιο που είναι πλησιέστερο στον προορισμό του. Το Transition δεν χρειάζεται περισσότερο από 750 μέτρα αεροδιαδρόμου για να απογειωθεί, μεταφέροντας μέγιστο βάρος έως και 600 κιλά. Επίσης, στον αέρα μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα 222 χλμ/ώρα, ενώ έχει τη δυνατότητα να πετάξει 787 χιλιόμετρα με ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ του.



Οι υπόλοιπες πέντε φάσεις των δοκιμών του «ιπτάμενου αυτοκινήτου» υπολογίζεται να έχουν ολοκληρωθεί στους πρώτους μήνες του 2013. Πάντως το κόστος του αναμένεται να ανέλθει στα 280.000 δολάρια, από τα 200.000 δολάρια που εκτιμούσε αρχικά η εταιρεία.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου