Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Αντιγηραντικά τα διαστημικά ταξίδια;

Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής εμφανίζουν σκουλήκια που βρίσκονται στο διάστημα σε σχέση με αυτά που βρίσκονται στη Γη, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.


Σύμφωνα με διεθνή επιστημονική ομάδα, όπως αναφέρει το BBC, σκουλήκια Caenorhabditis elegans, που έχουν ταξιδέψει επανειλημμένα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό εμφανίζουν μειωμένη δραστηριότητα πέντε γονιδίων που σχετίζονται με τη γήρανση.

Τα Caenorhabditis elegans αποτελούν από τα βασικότερα πειραματόζωα για τη μελέτη των αλλαγών που ενδέχεται να προκληθούν στον άνθρωπο κατά τη διάρκεια μεγάλων διαστημικών ταξιδιών.

Τα αποτελέσματα της διεθνούς επιστημονικής ομάδας, που αποτελείται από Βρετανούς, Ιάπωνες, Γάλλους, Αμερικανούς και Καναδούς ερευνητές, δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Scientific Reports.

Οι ερευνητές μείωσαν τεχνητά τη δραστηριότητα αυτών των πέντε γονιδίων και σε σκουλήκια που δεν έχουν ταξιδέψει στο διάστημα και παρατήρησαν πως και αυτά έζησαν περισσότερο.

«Φαίνεται πως αυτά τα γονίδια σχετίζονται με το τρόπο με τον οποίο το σκουλήκι αντιλαμβάνεται τις αλλαγές στο περιβάλλον του και αλλάζει το μεταβολισμό του για να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον», δήλωσε ο Nathaniel Szewczyk, του Πανεπιστημίου του Nottingham, όπως αναφέρει το BBC.

Ένα από αυτά τα γονίδια σχετίζεται με την παραγωγή ινσουλίνης, που συνδέεται με τον έλεγχο του μεταβολισμού, αλλά στα σκουλήκια τις μύγες και τα ποντίκια, η ινσουλίνη συνδέεται και με τη ρύθμιση της διάρκειας ζωής.

«Όπως γνωρίζουμε οι μύες έχουν την τάση να συρρικνώνονται στο διάστημα. Όπως προέκυψε από τη νέα έρευνα αυτό φαίνεται πως είναι μία προσαρμογή στο περιβάλλον και όχι ένα παθολογικό φαινόμενο. Αντίθετα από ό,τι θα φανταζόταν κανείς, οι μυς γερνούν καλύτερα στο Διάστημα από ό,τι στη Γη », σημειώνει ο Nathaniel Szewczyk και τονίζει πως «δεν αποκλείεται οι διαστημικές πτήσεις να επιβραδύνουντη διαδικασία της γήρανσης».

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου