Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Περίπου 160 δισ. οι πλανήτες του γαλαξία μας

«Κάποτε πιστεύαμε πως η Γη ενδέχεται να είναι μοναδική στο γαλαξία μας. Σήμερα ανακαλύπτουμε πως υπάρχουν κυριολεκτικά δισεκατομμύρια πλανήτες με μάζα ίδια με αυτή της Γης σε τροχιά γύρω από αστέρια στον Γαλαξία μας», τονίζει Daniel Kubas, του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Παρισιού.


Σύμφωνα με μία ανάλυση των δεδομένων του διαστημικού τηλεσκόπιου Kepler, ο μέσος όρος πλανητών που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τα 100 περίπου δισεκατομμύρια αστέρια του γαλαξία μας είναι 1,6.

Επιπλέον η απόσταση αυτών των πλανητών από το μητρικό τους άστρο είναι από 0.5-10 AU. Τα δύο άκρα αυτής της ζώνης αντιστοιχούν στο δικό μας ηλιακό σύστημα στην Αφροδίτη και τον Κρόνο.

Τα δεδομένα αυτά ανεβάζουν τον αριθμό των εξωπλανητών σε 160 δισεκατομμύρια. Αν μάλιστα συνεκτιμηθεί πως πολλοί πλανήτες ενδέχεται να βρίσκονται πάνω ή κάτω από τη ζώνη 0.5-10 AU, τότε αυτός ο αριθμός των εξωπλανητών γίνεται ακόμα μεγαλύτερος.
Πρόσφατες έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως μεγάλος αριθμός αυτών των εξωπλανητών είναι πιθανό να μοιάζουν με τη Γη, δηλαδή βραχώδης και με μικρή μάζα.

«Αυτή η στατιστική μελέτη μας δείχνει πως οι πλανήτες γύρω από τα αστέρια είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση», τονίζει ο Arnaud Cassan, ένας από τους επικεφαλής της έρευνας, επίσης από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Παρισιού.

«Από εδώ και στο εξής θα πρέπει να καταλάβουμε πως ο Γαλαξίας μας όχι μόνο αποτελείται από δισεκατομμύρια αστέρια, αλλά γύρω από αυτά τα αστέρια υπάρχουν πλανήτες», σημειώνει.

Μέχρι σήμερα οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει περισσότερους από 700 πλανήτες πέρα έξω από το ηλιακό μας σύστημα, ενώ 2,300 ακόμα ενδέχεται να έχουν εντοπιστεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα η απαραίτητη επιβεβαίωση των στοιχείων.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου