Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Τα περιττά κιλά βλάπτουν σοβαρά το σπέρμα

Οι παχύσαρκοι άνδρες έχουν μειωμένης ποιότητας σπέρμα

Τα περιττά κιλά βλάπτουν σοβαρά το σπέρμα
Προβλήματα γονιμότητας προκαλούν στους άνδρες τα περιττά κιλά

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η παχυσαρκία στις γυναίκες αποτελεί αρνητικό παράγοντα στην προσπάθεια απόκτησης παιδιού. Μια νέα ευρωπαϊκή μελέτη όμως δείχνει ότι το ίδιο συμβαίνει και με τους άνδρες. Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι άνδρες έχουν σπέρμα μειωμένης ποιότητας, γεγονός που τους εμποδίζει από το να γίνουν γονείς.

Σχέση σπέρματος και δείκτη μάζας σώματος

Η μελέτη, η οποία είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα για τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην ανδρική γονιμότητα, παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην Στοκχόλμη.

Οι ερευνητές μελέτησαν το σπέρμα περίπου δύο χιλιάδων ανδρών και διαπίστωσαν ότι τελικά το βάρος παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητά του. Όσο μεγαλύτερος ήταν ο δείκτης μάζας σώματος (BMI) των εθελοντών τόσο πιο αδύναμο ήταν το σπέρμα τους.

Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ ή BMI) μετράει την αναλογία ύψους και βάρους ( βάρος σε κιλά δια το ύψος σε μέτρα στο τετράγωνο).  Πρόκειται για μια ευρύτερα αποδεκτή μέτρηση υγείας και ευεξίας. Σύμφωνα με αυτήν, τα άτομα που έχουν ΔΜΣ 0-18 χαρακτηρίζονται λιποβαρή, όσα συγκεντρώνουν 18,5-25 χαρακτηρίζονται φυσιολογικά, όσα έχουν ΔΜΣ 26-29 υπέρβαρα, ενώ όσα ξεπερνούν το 30 παχύσαρκα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι υπέρβαροι άνδρες παράγουν 10% λιγότερα σπερματοζωάρια από εκείνους με φυσιολογικό βάρος ενώ η αντίστοιχη ποσότητα στους παχύσαρκους άνδρες κάνει «βουτιά» κατά 20%.

Ορμονικές διαταραχές

«Τα περιττά κιλά προκαλούν τροποποιήσεις και μεταβολές στα χαρακτηριστικά του σπέρματος πιθανότατα εξαιτίας ορμονικών διαταραχών που έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή μειωμένου αριθμού σπερματοζωαρίων με χαμηλή κινητικότητα και ζωτικότητα. Αυτό φυσικά έχει ως αποτέλεσμα τον σημαντικό περιορισμό της πιθανότητας επιτυχούς σύλληψης» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πολ Κοέν Μπακρί, επιστημονικός διευθυντής του Eylau-Unilabs στο Παρίσι που αποτελεί μέρος ενός δικτύου εργαστηρίων σε 12 χώρες της Ευρώπης.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου