Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Ενα ρομπότ στον οδοντίατρο


Ονομάζεται Showa Hanako 2 και αποτελεί το νέο... οδοντιατρικό ρομπότ της εταιρείας Tmsuk, το οποίο πριν από λίγες ημέρες παρουσιάστηκε στο κοινό από ιάπωνες ειδικούς του Πανεπιστημίου Showa. Πρόκειται για το δεύτερο οδοντιατρικό ρομπότ με την επωνυμία Hanako - το οποίο, όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι πολύ πιο ρεαλιστικό και εύχρηστο σε σχέση με την προηγούμενη εκδοχή του.
Το χαριτωμένο ανθρωποειδές διαθέτει επιδερμίδα σιλικόνης, με αποτέλεσμα η αφή του αλλά και οι συσπάσεις του προσώπου του να είναι πιο αληθοφανείς. Κουνάει το κεφάλι του και τη γλώσσα του, ανοιγοκλείνει τα μάτια του, βήχει, φτερνίζεται, κουράζεται όταν κρατά το στόμα του ανοιχτό για πολλή ώρα και πνίγεται σε περίπτωση που ο γιατρός τοποθετήσει κάποιο εργαλείο ή τα δάκτυλά του λίγο πιο βαθιά κατά τη διάρκεια των οδοντιατρικών εργασιών. Με λίγα λόγια, αποτελεί τον τέλειο ρομποτικό ασθενή όπου φοιτητές οδοντιατρικής θα μπορούσαν να κάνουν την πρακτική τους, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη τους τις ανθρώπινες αντιδράσεις του.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το επικοινωνιακό Hanako 2 είναι σε θέση να μιλάει με τον γιατρό και να απαντά στις ερωτήσεις του, ενώ κάθε φορά που αντιλαμβάνεται καινούργιες λέξεις και φράσεις τις καταγράφει, εμπλουτίζοντας έτσι τις συνδιαλεκτικές του ικανότητες. Το «ζωντανό» εργαλείο αναμένεται να διατεθεί σύντομα στην αγορά από την εταιρεία οδοντιατρικού εξοπλισμού Yoshida Dental Manufacturing.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου