Εφιάλτης σε συσκευασία φιαλιδίου! Ίσως κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το τελευταίο δημιούργημα επιστημόνων, οι οποίοι σε συνθήκες εργαστηρίου κατάφεραν να φτιάξουν τον «ιό των ιών»!
Έναν ιό που, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπροστά του ο άνθρακας φαντάζει ακίνδυνος κι αν απελευθερωθεί στο περιβάλλον, θα μπορούσε να εξοντώσει χιλιάδες -αν όχι εκατομμύρια- ανθρώπους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Daily Mail», ο νέος θανατηφόρος ιός δεν είναι παρά μια μετάλλαξη του Η5Ν1, του ιού της γρίπης των πτηνών δηλαδή, ο οποίος, όπως αποδείχτηκε παγκοσμίως, σκότωσε 500 ανθρώπους, αλλά δεν κρίθηκε ικανός να προκαλέσει πανδημία. Η δημιουργία του όμως από επιστήμονες, στο εργαστήριο, ήδη προκάλεσε έντονες συζητήσεις για το κατά πόσο η επιστημονική κοινότητα πρέπει τελικά ή όχι να προβαίνει σε τέτοιες έρευνες, καθώς τίθενται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία και η δημόσια ασφάλεια. Και οι φόβοι που υπάρχουν βέβαια έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι, αν ο νέος αυτός ιός πέσει σε λάθος χέρια, τότε είναι πιθανό να προκληθεί απίστευτη καταστροφή - μια και θεωρείται το απόλυτο βιολογικό όπλο.
Ο ειδικός σε θέματα ιών Ρον Φουσιέ του Ιατρικού Κέντρου Εράσμους στην Ολλανδία ήταν ο επικεφαλής της ομάδας ειδικών που ανακάλυψαν ότι οι πέντε τύποι μεταλλάξεων του ιού αυτού θα μπορούσαν να μεταδοθούν πιο εύκολα. Οι επιστήμονες, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», προκειμένου να δουν την επίδραση του εξελιγμένου Η5Ν1, πραγματοποίησαν πειράματα σε κουνάβια και νυφίτσες, καθώς τα εν λόγω ζώα έχουν αναπνευστικό σύστημα παρόμοιο με εκείνο του ανθρώπου. Και τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα... εμφατικά.
Σκοπός όμως τόσο του Φουσιέ όσο και των συνεργατών του δεν ήταν άλλος από το να κατανοήσουν τους μηχανισμούς μεταδοτικότητας του Η5Ν1. Και για να αντιμετωπίσει τα βέλη των επικριτών της αμφιλεγόμενης έρευνάς του, προέβη στην πρόσληψη επικοινωνιολόγων, οι οποίοι καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν τον διεθνή Τύπο και όσα του προσάπτουν άλλοι, συνάδελφοί του, από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.
Ωστόσο, ο Φουσιέ δεν ήταν ο μοναδικός που έκανε ανάλογη έρευνα. Σε διαδικασία έρευνας μπήκαν και επιστήμονες των πανεπιστημίων του Ουισκόνσιν και του Τόκιο, καθώς θέλησαν να διερευνήσουν τους μηχανισμούς μεταδοτικότητας του ιού Η5Ν1 και οι οποίοι κατέληξαν σε ανάλογα -εφιαλτικά- συμπεράσματα.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου