Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ο παλιότερος πρόγονος των πτηνών

Bird's oldest ancestor
Το απολίθωμα ενός δίποδου δεινοσαύρου ανακάλυψαν ερευνητές στη δυτική περιφέρεια Xinjiang της Κίνας.

Υπολογίζεται ότι έζησε περίπου πριν από 160 εκατομμύρια χρόνια και θεωρείται ως το παλαιότερο γνωστό μέλος της γενεαλογίας των πτηνών.

Ο «Haplocheirus sollers», όπως ονομάζεται το απολίθωμα, είχε μακρύ, στενό κρανίο, πολλά μικρά δόντια και ισχυρούς δικέφαλους μυς και μπροστινά άκρα (χέρια), τα οποία του επέτρεπαν να κυνηγά πρωτόγονες σαύρες, μικρά θηλαστικά και ερπετά. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ανήκει σε ένα νεαρό ενήλικα δεινόσαυρο, που είχε μεγάλη ουρά και συνολικό μήκος σώματος μεταξύ 190 και 230 εκατοστά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Xu Xing της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, ο «Haplocheirus sollers», παρότι έχει μοναδικά χαρακτηριστικά, μοιράζεται και κάποια χαρακτηριστικά με αυτά των πουλιών. Για παράδειγμα, μπορούσε να κινεί τα χέρια του προς τα πλάγια, όπως κάνουν τα πουλιά όταν διπλώνουν τα φτερά τους, ενώ το κεφάλι, η σπονδυλική στήλη, τα πίσω άκρα, και τα χέρια του μοιάζουν όλα με πουλιού.
Παρότι οι δεινόσαυροι αυτού του είδους είχαν πολλά παρόμοια χαρακτηριστικά με τα πουλιά, ηταν περισσότερο τυπικοί σαρκοφάγοι δεινόσαυροι, αντιπροσωπεύουν δηλαδή το προγενέστερο στάδιο της εξέλιξης των πουλιών, αλλά δεν είναι πουλιά. Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως μακρινοί πρόγονοι των πτηνών.

Το είδος αυτό ανήκει στην οικογένεια των Alvarezsauridae - μια παράξενη ομάδα πτηνών, όπως οι δεινόσαυροι - και η ανακάλυψη του παίρνει το ρεκόρ ηλικίας απολιθωμάτων αυτής της οικογένειας κατά 60 εκατομμύρια χρόνια πίσω, στην τελευταία Ιουρασική περίοδο (145 εκ. με 161 εκατομμύρια χρόνια πριν).


Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου