Το νήμα που παράγει η αράχνη για να υφάνει τον ιστό της είναι ένα από τα πλέον εξελιγμένα υλικά που απαντώνται στη φύση. Δέκα φορές πιο ανθεκτικό από το ατσάλι, ελαστικό και πολύ ελαφρύ, το φυσικό αυτό υλικό προσφέρεται θεωρητικά για πραγματικά αναρίθμητες χρήσεις. Παράγεται από ειδικούς αδένες στο σώμα της αράχνης σε ευδιάλυτη στο νερό μορφή, ενώ όταν εκτεθεί στον αέρα μετατρέπεται σε ένα αδιάλυτο νήμα μεταξιού.
Έως σήμερα δεν ήταν δυνατόν να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες, καθώς είναι αρκετά δύσκολο να δημιουργηθούν... εκτροφεία αραχνών. Η εταιρεία Nexia Biotechnologies, συνειδητοποιώντας τις πιθανές εμπορικές εφαρμογές, αποφάσισε να μην αφήσει στις αράχνες την αποκλειστικότητα της παραγωγής.
Οι ερευνητές της εταιρείας απομόνωσαν τα γονίδια της αράχνης που απαιτούνται για την παραγωγή του μεταξιού και τα εισήγαγαν σε έμβρυα κατσίκας, πριν τα εμφυτεύσουν στη μήτρα. Οι διαγονιδιακές κατσίκες που προκύπτουν με αυτό τον τρόπο παράγουν τις πρωτεΐνες του νήματος μέσα στο γάλα τους (!), από όπου μπορούν να απομονωθούν και να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή του BioSteel®, ενός υλικού που έχει τις περισσότερες από τις μηχανικές ιδιότητες του ιστού της αράχνης και μπορεί να αξιοποιηθεί σε πρώτη φάση για ιατρικές εφαρμογές.
Καθώς οι ζωντανοί οργανισμοί είναι τα πλέον εξελιγμένα χημικά εργοστάσια, δεν αποκλείεται οι εταιρείες βιοτεχνολογίας να αρχίσουν να χρησιμοποιούν στο μέλλον γενετικά τροποποιημένα ζώα, για να παράγουν μια ποικιλία προϊόντων. Οι δημιουργοί του διάσημου προβάτου - κλώνου Ντόλι, για παράδειγμα, παρουσίασαν στις αρχές Δεκεμβρίου την Μπρίτνι, το γενετικά τροποποιημένο κοτόπουλο, που παράγει αντικαρκινικά φάρμακα και άλλες πρωτεΐνες στα αυγά της.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου