Περιστατικά ταξιδιωτικής τρέλας περιγράφονται σε ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στην οποία ταξιδιώτες απευθύνονται προκειμένου να καταγγείλουν αεροπορικές εταιρείες που καταπατούν τα δικαιώματά τους.
Χαρακτηριστικό περιστατικό είναι η καταγγελία ενός επιβάτη του οποίου η πτήση ακυρώθηκε και εκείνος τότε θεώρησε λογικό να νοικιάσει μόνος του ένα ιδιωτικό αεροπλάνο πραγματοποιώντας VIP πτήση και φυσικά πληρώνοντας ένα υπέρογκο πόσο. Το πιο τραγελαφικό όμως είναι ότι στη συνέχεια απαίτησε από την αεροπορική εταιρεία να το καλύψει και η εταιρεία αρνήθηκε.
Μια άλλη καταγγελία προέρχεται από επιβάτη που ταξίδεψε σε χώρα της Αφρικής και δεν παρέλαβε την αποσκευή του. Έτσι αναγκάστηκε να αγοράσει σε υπαίθρια αγορά από πανέρι… μεταχειρισμένα εσώρουχα. Επειδή λοιπόν δεν είχε αποδείξεις της αγοράς, η εταιρεία αρνήθηκε να του καταβάλει το ποσόν…
Η τρίτη παράξενη καταγγελία προέρχεται από ξένο συγκρότημα το οποίο επρόκειτο να δώσει συναυλία στην Ελλάδα και δεν παρέλαβε ποτέ τα μουσικά του όργανα, και τα ρούχα του show αφού οι αποσκευές είχαν χαθεί.Έτσι η συναυλία ακυρώθηκε. Τα εισιτήρια επιστράφηκαν και η εταιρεία που είχε αναλάβει τη διοργάνωση ζήτησε την παρέμβαση της Υ.Π.Α προκειμένου να αποζημιωθεί για όλο το ποσόν που έχασε!
Πάντως οι καταγγελίες ταξιδιωτών, εις βάρος αεροπορικών εταιρειών που παραβίασαν τους Κοινοτικούς κανονισμούς σχετικά με τα δικαιώματα του επιβάτη, για αδικαιολόγητη ματαίωση ή καθυστέρηση πτήσεως, για άρνηση επιβίβασης λόγω υπερκράτησης (overbooking) και για απώλεια ή φθορά αποσκευών αυξήθηκαν σε ποσοστό 8,2% το 2010.
Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2010, το αρμόδιο γραφείο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας δέχτηκε 602 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 517 αφορούν ακυρώσεις, καθυστερήσεις πτήσεων ή αρνήσεις επιβίβασης και οι υπόλοιπες 85 απώλεια ή φθορά αποσκευών. Το 2009, την ίδια χρονική περίοδο, η ΥΠΑ είχε δεχθεί 556 παρόμοιες καταγγελίες, άρα η αύξηση αγγίζει το 8,2%.
Οι εξειδικευμένοι υπάλληλοι της ΥΠΑ έχουν ήδη δώσει λύση υπέρ του επιβάτη σε ποσοστό 75%, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται στο στάδιο της τελικής λύσης. Σε 11 εταιρείες που δεν συμμορφώθηκαν, επιβλήθηκαν πρόστιμα.
Υπενθυμίζεται ότι, βάσει του Κοινοτικού κανονισμού οι αεροπορικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να καταβάλουν αποζημιώσεις και να παρέχουν βοήθεια ( ανάπαυση σε ξενοδοχεία, γεύματα κ.λ.π) σε περιπτώσεις που αδικαιολογήτως ματαιώνουν ή καθυστερούν τις πτήσεις τους ή θεωρηθούν υπεύθυνες για φθορά ή απώλεια αποσκευών.
Το ύψος της αποζημίωσης αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των μιλίων της πτήσης.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου