Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο στο Κολοράντο, δέχθηκε επίθεση κροκόδειλου στη Αυστραλία, κρατήθηκε ως ύποπτος κατασκοπείας στην Αίγυπτο, ενώ επέζησε από επικίνδυνες ασθένειες και περιόδους απελπισίας. Τα κατάφερε όμως, ο Βρετανός περιηγητής και λάτρης της περιπέτειας, Τζέισον Λιούις, και ολοκλήρωσε το γύρο του κόσμου, ύστερα από 13 χρόνια και έχοντας καλύψει 74.000 χιλιόμετρα, χωρίς να έχει χρησιμοποιήσει κανένα είδος μηχανής, ούτε καν τον άνεμο.
Ο 40χρονος Λιούις ολοκλήρωσε το τελευταίο κομμάτι του ταξιδιού του, πάνω στο καινοτόμο θαλάσσιο ποδήλατό του, μήκους 8 μέτρων, με το οποίο είχε ξεκινήσει από το Λονδίνο το 1994. «Είμαι εκστατικός. Αυτή υπήρξε η ζωή μου τα τελευταία 13 χρόνια, τα έδωσα όλα για το σκοπό αυτό. Ούτε στιγμή δεν ένιωσα με σιγουριά ότι το εγχείρημα θα πετύχαινε. Πολλές φορές έπρεπε να έχω εγκαταλείψει, αλλά δεν το έκανα», έλεγε ο Λιούις, μόλις πέρασε το μεσημβρινό του Γκρίνουιτς, έχοντας πραγματοποιήσει το γύρο του κόσμου με τη δύναμη των ποδιών και των χεριών του, με ποδήλατο, θαλάσσιο ποδήλατο, καγιάκ και ρόλερ μπλέιντς.
Ο Λιούις «στρατολογήθηκε» από το φίλο του και εξερευνητή Στιβ Σμιθ, που εμπνεύσθηκε την ιδέα ενός γύρου του κόσμου χωρίς κινητήρες ή ιστία, από το 1991. Το περιπετειώδες ζευγάρι δεν διέθετε εμπειρία ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης.
«Οι αρχικοί μας σχεδιασμοί έκαναν λόγο για ταξίδι διάρκειας τεσσάρων ετών. «Ο χρόνος αυτός έμοιαζε ιδανικός για να ξεφύγω από την καταπιεστική κοινωνική ζωή του Λονδίνου, χωρίς να αποκοπώ εντελώς από τη σύγχρονη πραγματικότητα», είχε γράψει ο Λιούις στην ιστοσελίδα του, expedition360. com.
Τα προβλήματα άρχισαν, όμως, αμέσως. Υστερα από δύο χρόνια σχεδίων και προετοιμασίας, οι δύο σύγχρονοι εξερευνητές ξεκίνησαν για το πέρασμα του Ατλαντικού με το ιδιότυπο θαλάσσιο ποδήλατό τους. Το πέρασμα διήρκεσε επτά μήνες, κατά τους οποίους οι δύο άνδρες επέζησαν από «κοντινές επαφές» με αλιευτικό σκάφος, φάλαινα και γιγάντιο κύμα, το οποίο παρέσυρε στιγμιαία τον Σμιθ. Η άφιξή τους στην αμερικανική ήπειρο έδειξε ότι η σχέση των δύο φίλων είχε δεχθεί ισχυρό πλήγμα, που τους υποχρέωσε να ακολουθήσουν διαφορετικές διαδρομές. Οι Λιούις και Σμιθ διέσχισαν την Αμερική μόνοι, με το Σμιθ να χρησιμοποιεί ρόλερ μπλέιντς.
Σε αυτό το στάδιο του ταξιδιού, ο Λιούις παρασύρθηκε από ηλικιωμένο οδηγό, υπέστη συντριπτικά κατάγματα και στα δύο του πόδια, που τον υποχρέωσε να παραμείνει εννέα μήνες στην ανάρρωση. Ενώ διέσχιζε το Μεγάλο Κοραλλιογενή Υφαλο της Αυστραλίας με καγιάκ, ο Λιούις δέχθηκε επίθεση από κροκόδειλο, που απέσπασε μέρος του κουπιού του με τα κοφτερά του δόντια.
Πηγή
Η ιστορία της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα
Πριν από 19 δευτερόλεπτα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου