Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Οι top 10 «υπέρβαροι» λαοί του πλανήτη!

Τα πάχη μου τα κάλλη μου", λέει μια λαϊκή ρήση, μόνο που στην περίπτωση των δέκα "υπέρβαρων" χωρών που ακολουθούν η ομορφιά των κατοίκων χάνεται μέσα στους τόνους λίπους!

Ο πληθυσμός της Γης είναι πάνω από 18 εκατομμύρια τόνους υπέρβαρος, κάτι που ισοδυναμεί με επιπλέον 300 εκατομμύρια κανονικού βάρους ανθρώπους! Κι αν η… περιφέρεια των ανθρώπων συνεχίσει να μεγαλώνει στους ρυθμούς των Ηνωμένων Πολιτειών, θα απαιτηθούν επιπλέον ανθρώπινοι πόροι που ισοδυναμούν με τις ανάγκες μισού δισεκατομμυρίου ανθρώπων! Αυτά κι άλλα πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία αποκαλύπτει πρόσφατη μελέτη για την ολοένα και αυξανόμενη παχυσαρκία στον κόσμο, όπου αποδεικνύεται ότι το fast food αλλά και η έλλειψη άσκησης… χτυπούν κόκκινο σε έναν πλανήτη που «παχαίνει» επικίνδυνα και ιδιαίτερα στις 10 top «υπέρβαρες» χώρες. Και δεν μιλάμε, βέβαια, για κατοίκους που έχουν μερικά κιλά παραπάνω, αλλά για ποσοστά παχυσαρκίας που σε αυτές τις χώρες ξεπερνούν το 60% του συνολικού πληθυσμού. Τόσο πολύ, μάλιστα, που η κλασική ρήση «για να φανείς πιο λεπτός πρέπει να κάνεις παρέα με χοντρούς» στην περίπτωση των χωρών που ακολουθούν δεν ισχύει με τίποτα!
10. Ηνωμένο Βασίλειο
perierga.gr - Οι 10 top "υπέρβαρες" χώρες του πλανήτη!
Ο πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πάνω από 62,2 εκατομμύρια και από αυτά σχεδόν το 61% είναι υπέρβαρο. Υπέρμαχοι του αλκοόλ και του fast food, οι Βρετανοί ξεπερνούν κατά πολύ το φυσιολογικό βάρος, ενώ η άσκηση περιορίζεται όλο και περισσότερο, καθώς μια πρόσφατη έρευνα κατατάσσει τους Βρετανούς στην τρίτη θέση των ευρωπαϊκών εθνών που δεν αθλούνται.
9. Κροατία
perierga.gr - Οι 10 top "υπέρβαρες" χώρες του πλανήτη!
Όταν μιλάμε για την Κροατία, πολλά διαφορετικά πράγματα έρχονται στο μυαλό μας: Πάνω από 1.000 πανέμορφα νησιά, εξαιρετικά όμορφες γυναίκες, νόστιμο φαγητό, εντυπωσιακά φυσικά τοπία… Αλλά όταν δούμε το σύνολο του πληθυσμού, που είναι περίπου 4,42 εκατομμύρια, περισσότερο από το 61,4% είναι υπέρβαρο. Ο λόγος; Η Κροατία είναι «θύμα» της παγκοσμιοποίησης της αγοράς τροφίμων, η οποία τείνει να καταστείλει τις παραδοσιακές δίαιτες, ενώ οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η Νο1 αιτία θανάτων στη χώρα.
8. Ισραήλ
perierga.gr - Οι 10 top "υπέρβαρες" χώρες του πλανήτη!
Το Ισραήλ έχει συνολικό πληθυσμό πάνω από 7,62 εκατομμύρια, όπου το 61,9% είναι πάνω από το φυσιολογικό βάρος. Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας αλλά και η έλελιψη άσκησης ευθύνονται για το γεγονός ότι -όπως αποδεικνύουν πρόσφατες έρευνες- τα τελευταία 30 χρόνια ο αριθμός των παχύσαρκων Ισραηλινών τριπλασιάστηκε.
7. Νέα Ζηλανδία
perierga.gr - Οι 10 top "υπέρβαρες" χώρες του πλανήτη!
Η Νέα Ζηλανδία μπορεί να είναι στη λίστα με τις πιο όμορφες χώρες του πλανήτη, όμως συμπεριλαμβάνεται και στον κατάλογο των «υπέρβαρων», καθώς το 62,7 του πληθυσμού είναι πολύ πάνω από το φυσιολογικό βάρος. Παρόλο που η χώρα έχει παράδοση στον αθλητισμό, στην άσκηση και στη γενικότερη υγιεινή ζωή, η παχυσαρκία αποτελεί μια αυξανόμενη ανησυχία για τα 4,36 εκατομμύρια των κατοίκων.
6. Βοσνία-Ερζεγοβίνη
perierga.gr - Οι 10 top "υπέρβαρες" χώρες του πλανήτη!
Η Βοσνία είναι μία χώρα κατά βάση χαμηλών εισοδημάτων, γεγονός που αποδεικνύει ότι η παχυσαρκία δεν είναι προνόμιο μόνο των οικονομικά αναπτυγμένων χωρών. Άλλωστε μετά το τέλος του πολέμου τόσο το κάπνισμα όσο και το ποτό αλλά και η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών αύξησαν επικίνδυνα τα ποσοστά τους ανάμεσα στα 3,76 εκατομμύρια των κατοίκων με ένα ποσοστό πάνω από 62,9 να έχει πρόβλημα παχυσαρκίας.
5. Αίγυπτος
perierga.gr - Οι 10 top "υπέρβαρες" χώρες του πλανήτη!
Από το συνολικό πληθυσμό άνω των 81,82 εκατομμυρίων ανθρώπων, πάνω από το 66% είναι υπέρβαροι, ενώ η παχυσαρκία στη χώρα αυτή δείχνει να «χτυπάει» περισσότερο το γυναικείο φύλο. Άλλωστε η χώρα αυτή φημίζεται για το καλό φαγητό της, ενώ η άσκηση εδώ είναι μια λέξη εντελώς άγνωστη. Παρόλες τις υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα αυτή, που δεν ευνοούν την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού, η Αίγυπτος δείχνει να «παχαίνει» ολοένα και περισσότερο.
4. Γερμανία
perierga.gr - Οι 10 top "υπέρβαρες" χώρες του πλανήτη!
Η Γερμανία έχει τους παχύτερους ανθρώπους στην Ευρώπη, με τους Γερμανούς να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες μπίρας σε κάθε περίπτωση. Επιπλέον, η διατροφή τους περιλαμβάνει πολλά αλλαντικά, κυρίως λουκάνικα, αλλά και μεγάλες ποσότητες πατάτας, γεγονός που αποδεικνύει και με το παραπάνω για ποιους λόγους η χώρα αυτή βρίσκεται στην τέταρτη θέση. Αξ’ιζει να σημειώσουμε ότι από τα 81,7 εκατομμύρια κατοίκων πάνω από το 66,5% είναι υπέρβαροι.
3. Ηνωμένες Πολιτείες
perierga.gr - Οι 10 top "υπέρβαρες" χώρες του πλανήτη!
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βρεθεί κατά καιρούς στην πρώτη θέση της λίστας των πιο υπέρβαρων κατοίκων του πλανήτη, γι’ αυτό και αποτελεί έκπληξη για τους περισσότερους η τρίτη θέση. Από το συνολικό πληθυσμό των 311,59 εκατομμυρίων ανθρώπους, το 66,7% του συνολικού πληθυσμού είναι υπέρβαροι. Σύμφωνα με πολλούς εξειδικευμένους συμβούλους για την υγεία, επιστήμονες διαιτολόγους και διατροφολόγους, μία από τις σημαντικότερες αιτίες είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν σε μεγάλο βαθμό το φαγητό τους από τα fast food, ενώ καταναλώνουν τις πλέον ανθυγιεινές τροφές, με το παγωτό και τις τηγανητές πατάτες να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων.
2. Κιριμπάτι
perierga.gr - Οι 10 top "υπέρβαρες" χώρες του πλανήτη!
Το Κιριμπάτι είναι μια νησιωτική χώρα που ανήκει στην Ωκεανία, οι κάτοικοι της οποίας αριθμούν περί τους 100.000 ανθρώπους και ασχολούνται κυρίως με την αλιεία και τον τουρισμό. Τρομακτικό είναι το γεγονός ότι πάνω από το 81,5 του πληθυσμού είναι υπέρβαροι, καθώς τα τελευταία χρόνια η αγορά της χώρας έχει «πλημμυρίσει» με επεξεργασμένα τρόφιμα που συχνά πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές από ό,τι τα παραδοσιακά τους εδέσματα.
1. Αμερικανική Σαμόα
perierga.gr - Οι 10 top "υπέρβαρες" χώρες του πλανήτη!
Σε σύγκριση με τις άλλες χώρες που βρίσκονται στη λίστα, η Αμερικανική Σαμόα έχει το λιγότερο πληθυσμό, που είναι μόλις 70.000. Από αυτούς, περισσότεροι από το 93,5% είναι υπέρβαροι! Δικαίως, λοιπόν, θεωρούνται ως οι «μεγαλύτεροι σε όγκο άνθρωποι» πάνω στη Γη, γεγονός που ισχύει περισσότερο για τους άντρες και λιγότερο για τις γυναίκες. Η πρωτιά αυτή των κατοίκων οφείλεται κυρίως στο γεγονός (όπως και στο Κιριμπάτι) ότι τείνουν να  εγκαταλείπουν όλο και περισσότερο τα παραδοσιακά φαγητά τους για τη φθηνή λύση των μεταποιημένων τροφών που έχουν μεταφέρει από τη Δύση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου