Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Η Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών

Η Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών (City of Arts and Sciences) είναι ένα αρχιτεκτονικό συγκρότημα αφιερωμένο στον πολιτισμό και στην επιστήμη και βρίσκεται στην Βαλένθια της Ισπανίας. Σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες Σαντιάγο Καλατράβα και Φελίξ Καντελά είναι ένα εντυπωσιακό παράδειγμα σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1996 και τα εγκαίνια έγιναν στις 16 Απριλίου του 1998. Κατασκευασμένη στην αποξηραμένη κοίτη του ποταμού Turia, ανάμεσα στην παλιά πόλη της Βαλένθια και στην παράκτια περιοχή του Ναζωραίου, η Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών καλύπτει μια έκταση 350.000 τετραγωνικών μέτρων.

Μετά από μια καταστροφική πλημμύρα το 1957, ο ποταμός Turia εκτράπηκε κατά μήκος του καναλιού στα νότια της πόλης, και η αποξηραμένη κοίτη του μετατράπηκε σε ένα υπέροχο φουτουριστικό πάρκο. Είναι ο σημαντικότερος σύγχρονος τουριστικός προορισμός της Βαλένθια.

Το L’Hemisferic, το πλανητάριο, ήταν το πρώτο κτίριο που άνοιξε τις πύλες του για το κοινό τον Απρίλιο του 1998. Το κτίριο σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μοιάζει με ένα τεράστιο μάτι με ένα βλέφαρο. Το L’Hemisferic είναι το επίκεντρο της πόλης των Τεχνών και των Επιστημών.

Το Μουσείο Επιστήμης Principe Felipe, το οποίο άνοιξε το 2000, μοιάζει με το σκελετό μιας φάλαινας. Το κτίριο αποτελείται από τρεις ορόφους. Το μεγαλύτερο μέρος του ισογείου καταλαμβάνεται από ένα γήπεδο μπάσκετ. Ο πρώτος όροφος έχει μια υπέροχη θέα του κήπου Turia ενώ ο δεύτερος όροφος φιλοξενεί το «The Legacy of Science». Ο τρίτος όροφος είναι γνωστός ως το «Δάσος των χρωμοσωμάτων» και παρουσιάζει την αλληλουχία του ανθρώπινου DNA.

Το L’Oceanogràfic (διαβάστε περισσότερα) είναι το μεγαλύτερο ωκεανογραφικό ενυδρείο στην Ευρώπη με έκταση 110.000 τετραγωνικών μέτρων και με 42 εκατομμύρια λίτρα νερού. Είναι χτισμένο στο σχήμα ενός νούφαρου και είναι έργο του Félix Candela. Είναι το σπίτι πάνω από 500 διαφορετικών ειδών θαλάσσιας ζωής. Δελφίνια, μέδουσες, αστερίες, αχινούς, θαλάσσιοι ελέφαντες, λιοντάρια της θάλασσας, φώκιες, πιγκουίνοι, χελώνες, καρχαρίες αλλά και σπάνια πουλιά των υγροτόπων βρίσκονται στο L’Oceanogràfic.

Το El Palau de les Arts Reina Sofia είναι μια όπερα αλλά και ένα κέντρο τεχνών. Είναι η τελευταία μεγάλη προσθήκη στην Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών. Παραδόθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2005, ανήμερα της εορτής του Δήμου Βαλένθιας.







Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου