Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2012

Ο αρχαιότερος κρατήρας πρόσκρουσης ανακαλύφθηκε στη Γροιλανδία

Ο αρχαιότερος κρατήρας, διαμέτρου 100 χιλιομέτρων, είναι αποτέλεσμα πρόσκρουσης αστεροειδή ή κομήτη ένα δισεκατομμύριο χρόνια πριν από οποιαδήποτε άλλη γνωστή πρόσκρουση στη Γη, ανακαλύφθηκε από Ευρωπαίους επιστήμονες στη Γροιλανδία.


Τα ίχνη του κρατήρα κατάφερε να εντοπίσει μια μεγάλη ερευνητική ομάδα από τη Βρετανία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Ρωσία, κοντά στην περιοχή Μανιτσόκ της Δυτικής Γροιλανδίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Σχολής Γεωεπιστημών του πανεπιστημίου Κάρντιφ στην Ουαλία.

Το χαρακτηριστικό αποτύπωμα του κρατήρα στην επιφάνεια του πλανήτη μας δεν υπάρχει πια, καθώς σήμερα στο σημείο εκείνο έχουν αναδυθεί πετρώματα που πριν από 3 δισεκατομμύρια χρόνια βρίσκονταν 25 χιλιόμετρα κάτω από την τότε επιφάνεια του εδάφους, όπου είχε γίνει η πρόσκρουση.

Παρόλα αυτά, το γεωλογικό αποτύπωμα της τρομακτικής πρόσκρουσης (κρουστικό σοκ) έχει διατηρηθεί βαθιά στο γήινο φλοιό - πολύ βαθύτερα από οποιονδήποτε άλλο γνωστό κρατήρα στη Γη - και αυτό εντόπισαν οι επιστήμονες, οι οποίοι χρειάστηκαν τρία χρόνια ερευνών για να ανασυστήσουν το «παζλ» του κρατήρα.

Έως τώρα ο παλαιότερος και μεγαλύτερος γνωστός κρατήρας πρόσκρουσης στη Γη ήταν ηλικίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων ετών. Πρόκειται για τον τεράστιο κρατήρα Βρεντεφόρτ διαμέτρου 300 χιλιομέτρων στη Νότιο Αφρική.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου