Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Μια κάψουλα για τον... Άρη

Ονομάζεται Orion και θα κάνει το πρώτο της δοκιμαστικό ταξίδι το 2014


Στην τροχιά της Γης αναμένεται να τεθεί η κάψουλα Orion το 2014, στο πλαίσιο της πρώτης δοκιμαστικής αποστολής της. Δείτε το βίντεο

Μια τελετή για το «καλοσώρισμα» της κάψουλας Orion με προορισμό τον Άρη πραγματοποίησε η NASA, στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στη Φλόριντα, στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία Διαστήματος, η πρώτη δοκιμαστική μη επανδρωμένη αποστολή του Orion έχει προγραμματιστεί για το 2014. Συγκεκριμένα, η κάψουλα, με τη βοήθεια ενός πυραύλου Delta 4, θα «ταξιδέψει» και θα τεθεί σε τροχιά στα 3.600 μίλια (5.794 χλμ.) πάνω από την επιφάνεια της Γης – απόσταση που ξεπερνά εκείνη του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού από τη Γη κατά 15 φορές.
Μετά την ολοκλήρωση πληρών περιστροφών του γύρω από τον πλανήτη μας, ο Orion θα μπει και πάλι στην γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα μεγαλύτερη των 20.000 μιλίων/ώρα (32.187 χλμ./ώρα) προκειμένου να δοκιμαστεί η ειδική ασπίδα θερμοπροστασίας του.
«Πρόκειται για ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης των ΗΠΑ» αναφέρει η Λόρι Γκάρβερ από τη NASA.


Με προορισμό τον Αρη
Σε πρώτη φάση, ο Orion αναμένεται να δοκιμαστεί σε αποστολή σε κάποιον αστεροειδή, απώτερος στόχος της NASA, όμως, είναι η κατάκτηση του κόκκινου πλανήτη.
«Χωρίς αμφιβολία, ο μακροπρόθεσμος στόχος του διαστημικού μας προγράμματος είναι η άφιξή μας στον Άρη μέσα στη δεκαετία του 2030» υπογράμμισε κατά την ομιλία του στην τελετή ο γερουσιαστής Μπιλ Νέλσον.
«Πρέπει ακόμη να προσδιορίσουμε πώς θα καταφέρουμε να φτάσουμε εκεί: πρέπει να αναπτύξουμε αρκετές τεχνολογίες αλλά και να δούμε πώς και πού θα μπορούσαμε να κάνουμε στάση πριν από την άφιξη στον προορισμό μας. Στόχος μας, σε πρώτη φάση, είναι ένας αστεροειδής μέχρι το 2025. Γνωρίζουμε παρόλα αυτά, ότι η κάψουλα Orion θα αποτελέσει σημαντικό “σκαλοπάτι” για να φτάσουμε εκεί» είπε ο ίδιος.
Μέσα στους επόμενους 18 μήνες, μηχανικοί και τεχνικοί της NASA θα ενσωματώσουν στην κάψουλα αεροηλεκτρονικά συστήματα, υπολογιστές πτήσης και την ειδική ασπίδα θερμοπροστασίας στο εξωτερικό της μέρος.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου