Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Βρήκαμε το “σωματίδιο του Θεού”!

Oλόκληρη η επιστημονική κοινότητα περίμενε αυτή την μέρα για τον λόγο του ότι θα παρουσιάζονταν συγκεντρωτικά στοιχεία, από το Cern, για το μποζόνιo Higgs.


Σήμερα λοιπόν, σε μια press conference που έγινε στην Μελβούρνη οι υπεύθυνοι του Cern ανακοίνωσαν πως βρήκαμε, σχεδόν σίγουρα, το “σωματίδιο του Θεού”, ή αλλιώς, το μποζόνιο Higgs.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις, έπειτα από σύγκρουση μιονίων στον επιταχυντή LHC ανακαλύφθηκε ένα μποζόνιο “υπέρβαρο”, της τάξης των 125,3 GeV, που ταιριάζει σε ποσοστό 99,5% με τις προβλέψεις του “κλασικού μοντέλου” (standar model) για το μποζόνιο Higgs.



Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως οι υπεύθυνοι ομιλητές του συνεδρίου προσπάθησαν να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους λέγοντας πως “τα δύσκολα τώρα ξεκινούν” κάνοντας αναφορά στα επόμενα πειράματα που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν για να γίνει εφικτή η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο “θεός” δίνει στην ύλη μάζα, δηλαδή του μποζονίου Higgs.

Όπως καταλαβαίνετε, η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική για την πυρηνική φυσική, αφού όπως όλα δείχνουν, είμαστε τον “σωστό δρόμο”. Αναμένουμε και άλλες τέτοιες δηλώσεις!

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου