Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Ελέγχοντας ρομπότ μόνο με το μυαλό

Ένα ρομπότ που μπορεί να κινείται να βλέπει και μιλάει μέσω της σκέψης ενός ανθρώπου κατάφεραν να κατασκευάσουν επιστήμονες.


Επιτυχημένα πειράματα κίνησης με τη σκέψη μηχανικών άκρων έχουν γίνει και στο παρελθόν, ωστόσο αυτή τη φορά οι επιστήμονες κατάφεραν να συνδέσουν έναν άνθρωπο στο Ισραήλ με ένα ρομπότ σε ένα εργαστήριο της Γαλλίας.

Όπως σημειώνει το BBC ο άνθρωπος μπορούσε επιπλέον να δει μέσα από τα μάτια του ρομπότ.

Για το επίτευγμά τους οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν έναν σαρωτή εγκεφάλου, τη μαγνητική τομογραφία fMRI. Η εν λόγω συσκευή ερμηνεύει τη διαφορετική ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Οι επιστήμονες, που δημοσίευσαν την έρευνά τους στο Current Biology, επισημαίνουν πως το νέο σύστημα επικοινωνίας δεν είναι επεμβατικό και απαιτεί «μόλις λίγη προσπάθεια και εκπαίδευση πριν από τη χρήση του. Είναι άμεσα λειτουργικό και εμφανίζει τεράστιες προοπτικές κλινικών εφαρμογών, τόσο σε διαγνωστικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο άμεσης επικοινωνίας με ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται επικοινωνιακά λόγω παράλυσης».

Το επόμενο διάστημα οι ερευνητές στοχεύουν στη βελτίωση του δημιουργήματός τους, κατασκευάζοντας για παράδειγμα ένα καπέλο-σαρωτή μέσω του οποίου θα επιτυγχάνεται ο έλεγχο του ρομπότ, αλλά και ένα ρομπότ που θα μοιάζει σε μέγεθος και μορφή με άνθρωπο.

Παρά την επιτυχία του πειράματός τους οι επιστήμονες επισημαίνουν πως απέχουν πολύ ακόμα από το να μπορέσει το δημιούργημά τους να αξιοποιηθεί στην πράξη.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου