Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Γιατί ο καφές, στεγνώνει πάντα κυκλικά;

Ίσως να μην το έχετε παρατηρήσει ποτέ αλλά εαν κλείσετε για λίγα δευτερόλεπτα τα μάτια και φέρετε στο μυαλό σας την τελευταία φορά που σας χύθηκαν λίγες σταγόνες καφέ, θα διαπιστώσετε οτι έχουμε δίκιο: ο καφές σε όποιο σημείο κι αν χυθεί, είτε αυτός είναι ο πάγκος της κουζίνας, είτε το τραπέζι συσκέψεων  ή ακόμη χειρότερα το πεντακάθαρο παντελόνι σας, στεγνώνοντας θα αφήσει πίσω του έναν μικρό ή  μεγάλο δακτύλιο. Ποτέ τετράγωνο, ρόμβο ή οποιοδήποτε άλλο σχήμα. Εαν νομίζετε ότι αυτό συμβαίνει ΜΟΝΟ με τον δικό σας καφέ, τότε ήρθε η ώρα να μάθετε όλη την αλήθεια. Το θέμα του ... χυμένου καφέ που στεγνώνει ΠΑΝΤΑ σε σχήμα δαχτυλίου αποτέλεσε αντικείμενο ερευνών έξι πανεπιστημιακών καθηγητών του Σικάγο καθώς και του  Robert L.Wolke, επίτιμου καθηγητή Χημείας στο Πανεπιστημιο Pitchburg, οι οποίοι μελέτησαν για τρεις εβδομάδες το φαινόμενο και  το 1997 δημοσίευσαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους στην επιστημονική επιθεώρηση Nature. Γιατί λοιπόν ο καφές που χύνεται στεγνώνει πάντα σε σχήμα δακτυλίου? Ιδού η επιστημονική εξήγηση:
Όταν μια λιμνούλα χυμένου καφέ βρεθεί σε μία ομαλή, επίπεδη επιφάνεια, το υγρό έχει την τάση να απλωθεί προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η πορεία του είναι να βρεθεί μπροστά του ένα εμπόδιο. Το εμπόδιο αυτό μπορεί να είναι από ένα ποτήρι που έχουμε ακουμπήσει στον πάγκο της κουζίνας μας, μέχρι μια ελάχιστη ρογμή ή χαρακιά που δεν είναι καν ορατή με γυμνό μάτι - και οποιαδήποτε μικροανωμαλία στην επιφάνεια πάνω στην οποια χύσαμε τον καφέ. Σε εκείνο το σημείο λοιπόν το "ταξίδι" του καφέ θα σταματήσει. Ανάλογα με τα εμπόδια που θα συναντήσει προς κάθε κατεύθυνση , το χυμένο υγρό θα πάρει το τελικό του σχήμα. Προς τη μια κατεύθυνση θα είναι μεγαλύτερο, προς την άλλη μικρότερο και τελικά  θα θυμίζει το σχήμα μιας αμοιβάδας.
Λίγα λεπτά αργότερα θα ξεκινήσει η διαδικασία της εξάτμισης. Η λίμνη του χυμένου καφέ θα αρχίσει να στεγνώνει πρώτα στα σημεία που έχει μικρότερο βάθος, δηλαδή στην περίμετρό της. Το υγρό που θα φεύγει από την περίμετρο όμως πρέπει από κάπου να αναπληρωθεί. Αυτό θα γίνει από το μοναδικό σημείο με απόθεμα καφέ, δηλαδή από το κέντρο της λιμνούλας.
Για λίγα λεπτά της ώρας λοιπόν  έχουμε συνεχή ροή υγρού από το εσωτερικό της λίμνης προς την περίμετρο. Μόλις φτάνει στην περίμετρο,ο καφές θα εξατμίζεται. Ή για να ακριβολογούμε το νερό που έχουμε βάλει στον καφέ θα εξατμίζεται. Γιατί τα καφετιά σωματίδια που δίνουν στον καφέ το χρώμα του, δεν μπορούν να εξατμιστούν. Αυτά θα μείνουν παγιδευμένα στην περίμετρο της λιμνούλας -στις χαρακιές, το ποτήρι και τις λοιπές μικροανωμαλίες που λέγαμε-.
 Όταν όλο το υγρό εξατμιστεί, το μόνο που θα μείνει για να θυμίζει τον καφέ που χύθηκε θα είναι αυτές οι καφέ κουκίδες που θα έχουν στεγνώσει στην περίμετρο της λιμνούλας, του γραφείου ή του παντελονιού σας!!!

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου