Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Στις 12 Απριλίου δημοπρατείται η διαστημική κάψουλα του Γκαγκάριν

Σε δημοπρασία βγάζει την διαστημική κάψουλα Vostok 3KA-2 ο οίκος Sotheby's, στη Νέα Υόρκη, στις 12 Απριλίου. Η τιμή εκκίνησης κυμαίνεται μεταξύ 2 - 6 εκατομμύρια δολάρια. Με την διαστημική αυτή κάψουλα ο Γιούρι Γκαγκάριν εκτοξεύτηκε στο διάστημα πριν από ακριβώς 50 χρόνια. 

 

Ο Ντέηβιντ Ροντέν, αντιπρόεδρος και επικεφαλής των ειδικών έργων του Οίκου Sotheby's, αναφέρει σε ανακοίνωση: «Όχι μόνο δεν υπάρχουν άλλα δείγματα του πρώτου διαστημόπλοιου εκτός Ρωσίας, αλλά αυτή η κάψουλα υπήρξε καθοριστική στη διαστημική ιστορία καθώς έδωσε το πράσινο φως για το εντυπωσιακό επίτευγμα του Γκαγκάριν».
Ο κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν ταξίδεψε στο διάστημα στις 12 Απριλίου 1961, γεγονός που υποδηλώνει πως η επιλογή της ημερομηνίας που θα γίνει η δημοπρασία δεν είναι τυχαία.
Η ίδια διαστημική κάψουλα είχε ταξιδέψει στο διάστημα στις 25 Μαρτίου 1961, ως πρόβα τζενεράλε για το ταξίδι του Γκαγκάριν.
Στο ταξίδι αυτό, το Vostok 3KA-2 μετέφερε τον Ivan Ivanovich, ένα ανθρώπινο ομοίωμα και ένα σκύλο, τη Zvezdochka (μικρό αστέρι στα ρωσικά), σε τροχιά γύρω από τη Γη και εισήλθε στο χώρο πάνω από τη Ρωσία 115 λεπτά αργότερα.
Προσγειώθηκε κοντά στην πόλη Izhevsk, με το ομοίωμα να εκτοξεύεται πριν την προσγείωση, όπως ακριβώς είχε σχεδιαστεί από το Σοβιετικό διαστημικό πρόγραμμα, και το σκυλί να επιστρέφει ασφαλές στη γή.
Το ομοίωμα Ivanovich εκτίθεται στο Smithsonian National Art & Space Museum από το 1997.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου