Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Ντομάτα σε χάπι κατά του εμφράγματος

Ένα διατροφικό συμπλήρωμα που θα περιέχει συστατικό της ντομάτας το οποίο θεωρείται ότι προστατεύει από το έμφραγμα, μειώνοντας την στένωση των αρτηριών, επινόησαν οι επιστήμονες.


Σύμφωνα με μελέτες το λυκοπένιο που περιέχεται στις ντομάτες αυξάνει την κινητικότητα των αρτηριών βελτιώνοντας τη ροή του αίματος, ενώ το συμπλήρωμα περιέχει λυκοπένιο σε ποσότητα ίση με αυτή που περιέχεται σε 3 κιλά ντομάτες.

Το λυκοπένιο είναι μια ουσία που συγκεντρώνεται στη φλούδα της ντομάτας και της δίνει το κόκκινο χρώμα της.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ ανακάλυψαν ότι η καθημερινή λήψη του εν λόγω συμπληρώματος, διεγείρει τη ροή του αίματος και αυξάνει κατά 50% την ευλυγισία των αρτηριών.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εάν τα ευρήματά τους επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες, το συμπλήρωμα θα αποτελέσει πολύτιμο όπλο στη μάχη κατά του εμφράγματος και του εγκεφαλικού.

Ενδέχεται επίσης το συγκεκριμένο συμπλήρωμα να μπορεί να βοηθήσει και στην καταπολέμηση και άλλων παθήσεων, όπως η αρθρίτιδα, ο διαβήτης, αλλά και ο καρκίνος.

Η μελέτη διήρκησε 2 μήνες και συμμετείχαν σε αυτή 36 καρδιοπαθείς και 36 υγιείς εθελοντές με μέση ηλικία τα 67 χρόνια.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ωστόσο ότι είναι ακόμη νωρίς για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα, αν και τα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι ενθαρρυντικά.

Τα προκαταρκτικά ευρήματα της μελέτης τους, που πραγματοποιήθηκε με το συμπλήρωμα που περιέχει λυκοπένιο (ateronon), παρουσιάσθηκαν σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ).

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου