Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Ο «βήχας» του άστρου

 
Καλλιτεχνική απεικόνιση που έδωσε στη δημοσιότητα η ΝΑSΑ με το νεφέλωμα που προέκυψε από τον «αθόρυβο» θάνατο ενός άστρου

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της ΝΑSΑ εντόπισε σε απόσταση τριών δισεκατομμυρίων ετών φωτός από εμάς ένα σπάνιο κοσμικό φαινόμενο. Τα άστρα που καταρρέουν κάτω από την ίδια τους τη βαρύτητα κατά κανόνα αυτοκαταστρέφονται σε μια έκρηξη που είναι γνωστή με τον όρο «σουπερνόβα». Ορισμένες φορές όμως η διαδικασία καταστροφής δεν είναι τόσο βίαιη και εντυπωσιακή. Το Spitzer εντόπισε ένα νεφέλωμα αερίου και σκόνης το οποίο οι επιστήμονες εκτιμούν ότι απέμεινε από ένα άστρο που δεν καταστράφηκε σε μια φοβερή έκρηξη αλλά διαλύθηκε ησύχως με ένα... «βήξιμο», όπως το χαρακτηρίζουν.

Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες εντοπίζουν και έχουν στοιχεία από αυτό το φαινόμενο, το οποίο όπως εκτιμούν συνέβαινε συχνά στο πρώιμο Σύμπαν. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται αυτό το τέλος να έχει και ο Ηλιος, που αναμένεται να ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής του σε περίπου 5 δισεκατομμύρια έτη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου