Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Τεχνητή γονιμοποίηση μέσω κινητού!

Η τεχνολογία στα κινητά τηλέφωνα μας εκπλήσσει σχεδόν καθημερινά. Τελευταία εξέλιξη είναι μία νέα εφαρμογή που ανέπτυξαν Βρετανοί επιστήμονες των πανεπιστημίων της Γλασκόβης και του Μπρίστολ, σύμφωνα με την οποία ένα ζευγάρι μπορεί να μάθει πόσες πιθανότητες έχει για να αποκτήσει μωρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Πρόκειται για μια φόρμουλα που κάνει ακριβή πρόβλεψη, ώστε να δώσει μια ιδέα στα μη γόνιμα ζευγάρια, αν αξίζει να κάνουν τον κόπο να ξεκινήσουν μια εξωσωματική, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη online ως μια απλή εφαρμογή υπολογισμού και σύντομα οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να την κατεβάσουν στο iPhone ή σε άλλο smartphoneπου «τρέχει» λειτουργικό Android.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις λεπτομέρειες περισσότερων από 144.000 κύκλων εξωσωματικής και δημιούργησαν ένα στατιστικό-υπολογιστικό μοντέλο που, όπως υποστηρίζουν, αν τροφοδοτηθεί με τα κατάλληλα δεδομένα, μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια μέχρι και 99% τις πιθανότητες επιτυχίας μιας νέας προσπάθειας.

Μεταξύ άλλων, η νέα φόρμουλα λαμβάνει υπόψη της την ηλικία της γυναίκας, την αιτία της υπογονιμότητας, τον αριθμό των ετών που προσπαθεί να μείνει έγκυος, το κατά πόσο χρησιμοποιεί δικά της ή όχι ωάρια, τον αριθμό των προηγούμενων αποπειρών εξωσωματικής γονιμοποίησης, το αν έχει μείνει έγκυος στο παρελθόν και αν έχει ήδη αποκτήσει παιδί κ.α.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου 80 εκατομμύρια ζευγάρια παγκοσμίως αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητας. Τα στοιχεία από τις ανεπτυγμένες χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία κ.α.) δείχνουν ότι κατά μέσο όρο περίπου το ένα τρίτο των εξωσωματικών καταλήγει σε επιτυχία όταν η γυναίκα είναι κάτω των 35 ετών, ενώ το ποσοστό επιτυχίας πέφτει στο 5% έως 10% για τις γυναίκες άνω των 40 ετών.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου